Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В обласному протитуберкульозному диспансері №1 відкрито лабораторію для молекулярно-генетичної діагностики туберкульозу

В обласному протитуберкульозному диспансері №1 відкрито лабораторію для молекулярно-генетичної діагностики туберкульозу

Сьогодні в обласному протитуберкульозному диспансері №1 відбулося відкриття лабораторії для молекулярно – генетичної діагностики туберкульозу «Hain Lifescience». Це перша лабораторія такого класу в Україні. Лабораторія встановлена в рамках співпраці Харківської облдержадміністрації з фондом Ріната Ахметова «Розвиток України». В церемонії відкриття взяли участь заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма та директор благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» Анатолій Заболотний.

Лабораторія «Hain Lifescience» вартістю 894 тис. грн. надійшла в область у квітні 2013 року та забезпечена витратними матеріалами на суму 586,4 тис. грн. При підтримці депутатського корпусу та обласної державної адміністрації у найкоротші терміни проведено реконструкцію та капітальний ремонт приміщень Обласного протитуберкульозного диспансеру №1 для інсталяції цього високовартісного найсучаснішого обладнання на суму майже 400 тисяч грн.: проведено перепланування та капітальний ремонт приміщень, обліцовку стін та підлоги відповідно до вимог інфекційного контролю, встановлення припливно-витяжної вентиляції, сантехніки. 

Зазначене обладнання для молекулярно – генетичної діагностики дозволяє у той же день визначити збудника туберкульозу та його стійкість до всіх протитуберкульозних препаратів І та ІІ ряду, а також призначити правильний курс лікування.

«Сьогодні відбулася знакова подія. Завдяки меморандуму про соціальне партнерство між ХОДА та Благодійним фондом Ріната Ахметова «Розвиток України» відкрита перша в Україні лабораторія III рівня, яка дає можливість максимально скоротити терміни встановлення діагнозу та визначення необхідного лікування. Від імені голови Харківської облдержадміністрації я дякую Благодійному фонду за їхню дуже послідовну, системну та результативну роботу в рамках меморандуму про співпрацю», - зазначив після відкриття лабораторії Ігор Шурма.

Також він підкреслив, що відкриття цієї лабораторії, співпраця с БФ «Розвиток Україна» це крок у майбутнє європейської якості діагностики, і що найголовніше – швидкого призначення потрібного лікування.

«Це дуже хороший приклад державно-приватного партнерства, коли з обох сторін вкладаються ресурси, досвід, і ми вибудовуємо систему діагностики, яка відповідає міжнародним стандартам. У 2008 році для постановки діагнозу і призначення необхідного лікування потрібно було 69 днів. Тепер же це реально зробити за 1-2 дні. Це дуже важливий крок як для пацієнтів, так і для фтизіатрії в цілому, тому що це дозволяє більш ефективно використовувати кошти. Важлива і точність визначення діагнозу. Це обладнання дозволяє встановити діагноз з точністю 99,98%», - зазначив у свою чергу Анатолій Заболотний.

Довідка. У 2011 році у Харківській області за ініціативою обласної державної адміністрації в одній із перших на Україні розпочато реалізацію проекту «Зупинимо туберкульоз в Україні» за фінансової підтримки фонду Ріната Ахметова «Розвиток України». 

З метою реалізації проекту між Харківською обласною радою, Харківською обласною державною адміністрацією та фондом Ріната Ахметова «Розвиток України» було підписано Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю.

В рамках цього проекту у 2012 році протитуберкульозні заклади області отримали сучасне медичне обладнання для клініко-діагностичних лабораторій на загальну суму 4,5 млн. грн., яке дає змогу діагностувати туберкульоз у найкоротші терміни та гарантує безпечні умови праці для медичних працівників, у тому числі шафи біологічної безпеки, центрифуги, автоклави, термостати, екрановані бактерицидні випромінювачі, морозильні камери, витратні матеріали.

Теги