Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Пам'ять про загиблих у роки Великої Вітчизняної війни буде вічно жива в серцях нащадків

Пам'ять про загиблих у роки Великої Вітчизняної війни буде вічно жива в серцях нащадків

Голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін зазначив, що поїздка родичів загиблого під Варшавою солдата Радянської армії Івана Кузнєцова та перепоховання землі з його могили в Харкові стали можливими завдяки дорученню Президента України Віктора Януковича, допомозі Генерального консульства Республіки Польща в Харкові, Посольства України в Польщі та небайдужих людей. «Я вдячний всім, хто брав у цьому участь. На моїй пам'яті таких випадків було дуже мало. Ще в далекому дитинстві, коли я був зовсім дитиною, моя бабуся довгі роки розшукувала могилу свого батька і знайшла її під Смоленськом. Вже в досить поважному віці поїхала туди, поклала квіти і сказала, що виконала обов'язок доньки. Думаю, що після повернення з Польщі наші земляки мають такі ж почуття. Вічна пам'ять загиблим» – підкреслив губернатор.

Як повідомив онук солдата, полковник запасу Олександр Кузнєцов, при звільненні Варшави та Польщі загинуло багато людей, і архіви про безповоротні втрати довгий час були засекречені. Дата смерті і місце поховання його діда тільки нещодавно стали відомі. У 1946 році уряд Польщі перепоховав останки багатьох радянських солдатів, в тому числі, Івана Кузнєцова. У братській могилі у Варшаві поховано більше 22 тисяч радянських солдатів. На могилах немає написів і прізвищ, а тільки номер, і номер Івана Кузнєцова був наданий його родичам товариством Червоного Хреста на підставі каталогу поховань.

«Так траплялося не одного разу, що такі неординарні ситуації дуже символічно пов'язані з містом Харковом. Іван Кузнєцов загинув під Варшавою 23 серпня 1944 року, а для нас, харків'ян, 23 серпня – це особлива і непроста дата, яку ми любимо, пам'ятаємо і нікому не дамо стерти з нашої пам'яті повагу до тих, кого вже немає», – зазначив Михайло Добкін.

Теги