Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

18 липня відкриється виставка Ірини Зиник «Медова ілюзія»

18 липня відкриється виставка Ірини Зиник «Медова ілюзія»

18 липня 2013 року о 17:00 в галереї «Мистецтво Слобожанщини» (Держпром, 4-й під'їзд, 1-й поверх) Обласного центру культури і мистецтва відбудеться відкриття персональної виставки Ірини Зиник «Медова ілюзія». Її роботи виконані в стародавній, але знову отримавшій популярність техніці енкаустики. Виставка працюватиме з вівторка по суботу з 11:00 до 19:00 до 3 серпня 2013 року. Вхід вільний.

З розвитком сучасних технологій виготовлення фарб енкаустика перейшла зі сфери реалістичного живопису в абстрактні зображення, де кінцевий результат неможливо передбачити до закінчення роботи. Фарби дають несподівані поєднання кольорів та фактур. Матеріал, в основі якого мед, створює фантастичні ефекти і виробляє ілюзію живої субстанції, яка працює в тандемі з художником.

Характерною особливістю творів Ірини Зиник є колірна гама, що використовується художницею. Вона або занурює глядача в тонкий світ напівтонів, складних відтінків і ніжних переходів, або створює феєрію фарб і яскравих контрастів. Картини Ірини Зиник - це роботи-образи, співавтором яких виступає глядач, доповнюючи задум творів все новими переживаннями, інтерпретаціями і смислами.

Довідка. Енкаустика - техніка образотворчого мистецтва з використанням фарб, в яких сполучним елементом є віск. «Восковий живопис» бере початок у Давньому Єгипті близько 5 000 років тому. Розквіт цієї техніки образотворчого мистецтва припадає на V-III століття до н.е. в Стародавньому Римі, Древній Греції, а також Візантії. До ХII століття її сліди зникли. Вивченню таємниць енкаустики присвятили свої дослідження Леонардо да Вінчі, Ернст Бергер, Ганс Шмідт, Фон Кайлюс, Василь Хвостенко. Останній в 1935 році розкрив її таємницю, але за це відкриття художник поплатився життям. У процесі досліджень він отруївся парами ртуті. Справу його життя продовжило не одне покоління талановитих учнів, завдяки роботі яких світ знову дізнався про особливості енкаустики.