Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині запроваджується проект «Соціальне таксі»

На Харківщині запроваджується проект «Соціальне таксі»

У минулому році разом із Харківським відділенням Фонду соціального захисту інвалідів було розпочато проект стосовно забезпечення територіальних центрів соціального обслуговування області спеціальними автомобілями з підйомниками. Його мета – вийти на абсолютно інший рівень надання транспортної послуги для людей з особливими фізичними потребами, людей похилого віку та соціально нужденних. Про це повідомив у ході прес-конференції заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма. За його словами, запровадження проекту «Соціальне таксі» – один з кроків з реалізації соціальних ініціатив Президента України.

Заступник губернатора заявив, що за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів цього року придбано і отримано 3 обладнаних відповідними пристроями автомобілі «Газель», кожен вартістю по 240 тис. грн., і ще один автомобіль придбано за рахунок обласного бюджету. Також в області працює 6 автомобілів, придбаних протягом 2010-2011 років.

Ці 4 автомобілі буде передано м. Чугуїв, Ізюмському, Красноградському і Валківськомурайонам, де за рік послугою скористаються 6,5 тис. громадян Харківської області, з них 400 таких, що пересуваються за допомогою інвалідних візків. В цілому по області потрібно обслужити 66 тис. громадян, в тому числі 3 тис. людей на інвалідних візках і більше 100 пацієнтів, які потребують процедури гемодіалізу. Особливо важливою ця послуга буде для людей, які декілька разів на тиждень їздять у Харків на гемодіаліз. 

«Як люди можуть скористатися соціальним таксі? Завершується розроблення цієї процедури, але сам процес налагодження викликів буде найбільш складним. Спочатку треба буде звертатися до місцевих управлінь праці та соціального захисту. Управління будуть надсилати запити до закладів охорони здоров’я про підтвердження необхідності і права користуватися послугою, і у 10-денний термін надійде відповідний висновок. Його буде передано до територіального центру і буде надана транспортна послуга», – підкреслив Ігор Шурма.

Він додав, що якщо цей проект з підвезення пацієнтів на гемодіаліз буде мати позитивну динаміку, його буде розширено ще на 6 територіальних центрів, де вже є машини: Балакліївський, Барвінківський, Дергачівський, Чугуївський райони, міста Лозова і Ізюм. Крім того, за словами Ігоря Шурми, цього року планується придбати ще 2-3 автомобілі для «Соціального таксі».