Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Пілотний проект щодо державного регулювання цін на ліки від гіпертонії покликаний, у першу чергу, покращити здоров'я людей

Пілотний проект щодо державного регулювання цін на ліки від гіпертонії покликаний, у першу чергу, покращити здоров'я людей

Як повідомив сьогодні в ході семінару-наради з питань реалізації пілотного проекту щодо державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою заступник голови ХОДА Ігор Шурма, в області складений повноцінний реєстр всіх пацієнтів, які страждають від гіпертонічної хвороби. Всього на Харківщині зареєстровано 706,2 тис. хворих, з яких 642 тис. дали згоду на внесення та використання їх персональних даних у регіональному реєстрі, який оновлюється щоквартально. В проекті зараз беруть участь 294 аптечні заклади різних форм власності, що в 3 рази більше, ніж у 2012 році. Організовано 526 пунктів реалізації лікарських засобів, передбачених проектом (у ФАПах та сімейних амбулаторіях – 281). З початку року виписано 526 тис. рецептів.

«Харківська область на цей рік отримала 11 млн. 296,8 тис.грн. Розподіл коштів відбувався пропорційно до кількості зареєстрованих хворих. В середньому по районах області рівень освоєння коштів становить 66%, в м. Харкові – 58%. На жаль, райони та міста нерівномірно використовують кошти. Це може засвідчити про 2 речі: або були створені фіктивні реєстри, або хтось погано працював. Тому для більш ефективного використання грошей ми пропонуємо таку схему: ті райони, які працюють краще, претендують на отримання більшого фінансування. 1 вересня ми підіб’ємо підсумки: хто освоїть менше 70% виділених коштів, ми будемо переглядати обсяг коштів і винесемо це питання на сесію обласної ради. З нашої точки зору, ті, хто працюють краще для людей, повинні мати більше можливостей», - зазначив Ігор Шурма.

За його словами, за невикористанням отриманих коштів стоїть людина та її здоров’я. «Якщо кошти не використовуються, то люди позбавляються можливості придбати медикаменти за низькими цінами. Можливо, комусь не вистачає зарплати для придбання ліків, а через те, що зараз немає до кінця організованої роботи, через те, що не всі аптеки беруть участь у проекті, ці люди не мають можливості покращити своє здоров’я», - підкреслив Ігор Шурма.

Він також зазначив, що соціальні ініціативи Президента України щодо зниження цін на ліки від гіпертонії можуть бути максимально реалізовані за умови постійного, системного адміністративного контролю з боку влади, ефективної роботи лікарів і відповідальності населення, тому що самолікування не є корисним для здоров’я.