Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Кількість збудників хвороби Лайма в Харківській області зросла

Кількість збудників хвороби Лайма в Харківській області зросла

На сьогоднішній день в області зареєстровано 8 випадків захворювання на кліщовий бореліоз або хворобу Лайма, з них 6 – у місті Харкові і по одному в Зміївському і Вовчанському районах. Про це повідомила у ході прес-конференції заступник начальника Головного управління держсанепідслужби у Харківській області Тетяна Тонкошкур. За її словами, лабораторією держсанепідслужби області проводяться дослідження кліщів на збудника бореліозу. Порівняно з минулим роком, помітно збільшилася кількість позитивних результатів. Якщо у минулому році їх було 14%, то нині – 30%. Всього у цьому сезоні було досліджено більше 500 кліщів.

«Ймовірність захворювання після укусу інфікованого кліща залежить від ряду факторів – як довго кліщ перебував на тілі, який загальний стан здоров’я людини і стан імунної системи. Але вірогідність дуже висока. Тому в тих випадках, коли люди отримали позитивний результат при дослідженні кліща, обов’язково потрібно звернутися до лікаря-інфекціоніста, бо в такій ситуації призначається курс профілактичного лікування антибіотиками. Інкубаційний період тривалий, і є такі випадки, коли людина, запустивши хворобу, довго подорожувала різними спеціалістами – адже симптоми дуже різноманітні. Результат бореліоза невтішний – ураження всієї нервової системи, а також серцево-судинної системи», – зазначила Тетяна Тонкошкур.

Дослідження кліщів проводиться у лабораторії державної установи Харківський обласний лабораторний центр Держсанепідемслужби України. Зараз вона знаходиться у Помірках, поряд із онкодиспансером.