Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У поточному році на Харківщині знизилась захворюваність на кір, кашлюк та менінгіт

У поточному році на Харківщині знизилась захворюваність на кір, кашлюк та менінгіт

У поточному році в порівнянні з аналогічним періодом минулого року в Харківській області відзначається зниження захворюваності по практично усіх керованих інфекціях, тобто тих, щодо яких проводиться профілактика за допомогою щеплень. Зокрема, знижена захворюваність на кір у 10,4 рази, на кашлюк – у 6 разів, менінгококова інфекція – на 20%. Про це повідомила у ході прес-конференції заступник начальника Головного управління держсанепідслужби у Харківській області Тетяна Тонкошкур.

«Для будь-якої інфекційної хвороби є характерні періоди епідеміологічного підйому або спаду. У минулому році в області відзначався підйом захворюваності кашлюковою інфекцією, на кір, яка з’явилася із західних областей України, але на території області не отримала широкого розповсюдження. Зараз більшість дітей виїхало на відпочинок, і підвищення рівня захворюваності слід очікувати восени, коли знову зберуться організовані дитячі колективи», – зазначила вона.

Також заступник начальника Головного управління держсанепідслужби повідомила, що останнім часом на території Російської Федерації відзначається досить суттєвий зріст захворюваності на ентеровірусні інфекції. На території Харківської області на теперішній час ситуація спокійна. Зареєстровано 10 випадків цього захворювання проти 12 у аналогічному періоді минулого року. Всі ці випадки епідеміологічно не пов’язані між собою.

«Ентеровіруси призводять до захворювань нервової системи, можуть виникати вірусні менінгіти, енцефаліти, а при ускладненнях – паралічі. Основний шлях передачі – повітряно-крапельний і фекально-оральний. Зазвичай лабораторний аналіз виявляє ентеровіруси у сточних водах. Заходи профілактики: суворе дотримання правил особистої гігієни та своєчасне звернення за медичною допомогою. Необхідно дотримуватись правил миття фруктів і овочів, ретельно і перед кожною їжею мити руки», – поінформувала Тетяна Тонкошкур.