Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Розмір пенсій в Україні буде перераховуватися щорічно з 1 березня

Розмір пенсій в Україні буде перераховуватися щорічно з 1 березня

Як повідомив сьогодні в ході прес-конференції начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області Віктор Ачкасов, з 1 липня набрав чинності ряд змін в українське пенсійне законодавство. Зокрема, згідно з новими правилами, перерахунок пенсій усім пенсіонерам країни буде здійснюватися щорічно з 1 березня. «З 1 березня кожного року буде перерахунок пенсії кожному пенсіонерові незалежно від того, яке збільшення суми пенсії було торік. До цього принцип розрахунку збільшення пенсії вичислявся так: минулорічне збільшення суми пенсії порівнювалося з різницею збільшення заробітної плати за попередній рік. Якщо тільки воно було менше, робився перерахунок, через це пенсіонери отримували перерахунки на 2 -5 гривень. Тепер кожному пенсіонеру буде збільшуватися пенсія з 1 березня кожного року», - повідомив він.

Також із липня 2013 року жінки, що знаходяться у відпустці за вагітнісю та пологами, є застрахованими особами. Період такої відпустки буде зараховуватися до страхового стажу при призначенні пенсії за даними системи персоніфікованого обліку. Крім цього зміни до законодавства гарантують право на отримання пенсії у зв'язку з втратою годувальника дітям, які досягли 18-річного віку і навчаються, якщо є перерва в навчанні між закінченням одного навчального закладу і вступом в інший. Умова для такої виплати - період не повинен перевищувати чотирьох місяців.

За словами Віктора Ачкасова, також удосконалено порядок обчислення заробітної плати при нарахуванні пенсії. Тепер людина має можливість у першу чергу вилучати з підрахунків місяці отримання допомоги по безробіттю. Крім того, середньомісячний коефіцієнт заробітної плати особи у разі, коли заробітна плата обчислюється з урахуванням неповного місяця страхового стажу, буде визначатися залежно від тривалості набутого в цей період страхового стажу. Це дозволить збільшити розмір пенсій, що призначаються після 01.07.2013 р. і перераховуються з урахуванням стажу та заробітної плати після цієї дати.