Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківщина відзначила традиційне народне свято – день Івана Купали

Харківщина відзначила традиційне народне свято – день Івана Купали

На території Національного літературно-меморіального музею Г.С. Сковороди  в рамках реалізації ініціатив Президента України Віктора Януковича про підтримку культурної спадщини відбувся щорічний регіональний фестиваль пісенно-обрядового фольклору Слобожанщини «Сьогодні Купала, а завтра Івана». Це свято стало традиційним для Харківської області – воно проходить у с. Сковородинівка Золочівського району вже 10-й раз. «Найголовніша родзинка цього фестивалю – те, що він автентичний. Тут чудова атмосфера. Всі ті рази, коли я потрапляла сюди і брала участь у проведенні цього фестивалю, я отримувала колосальне задоволення від атмосфери справжнього, рідного, споконвічно слобожанського свята. Приємно бачити захоплених людей, які приїжджають показати творчість, котра зберігалася століттями, передають традиції і свої знання підростаючому поколінню», – зазначила заступник директора Департаменту культури і туризму, начальник управління туризму Тетяна Іщенко. На її думку, в цьому році значно багатшим стало оформлення ландшафту – додано підводи, снопи сіна, зруби колодязів та полениці.

Для гостей та учасників були організовані прогулянки на конях – верхи або на підводі, виставки, майстер-класи та конкурси. На «Алеї майстрів» пропонували дерев'яний і глиняний посуд, прикраси з бісеру, шкіри і заключених у прозорий пластик живих квітів, ляльок-мотанок – особливим попитом користувалася святкова лялька-купавка, яку роблять саме в цей день, щоб увечері опустити в потік води і відправити плисти разом із нею усі свої турботи. Під наглядом народних умільців відбулись майстер-класи з плетіння купальських вінків із польових трав і квітів: за традицією в кожному вінку обов'язково має бути гілочка лікарської рослини.

Неповторну атмосферу свята на алеях сковородинівської садиби створили виступи народних колективів на творчих майданчиках «Співоча діброва», «Танцювальний майданчик» та «Ігри під клунею». Фестиваль зібрав близько 25 фольклорних колективів з 13 районів області, у тому числі – дитячих. На центральній алеї відбувся конкурс святкової атрибутики «Купальська традиція», де були представлені традиційні елементи обряду – купальські дерева, обрядова лялька-купавка в зріст дорослої людини, дівочі вінки та обрядові страви: риба, кисіль, узвар, вареники, млинці та здібні пиріжки. Тут же можна було випити сковородинівський чай з м'яким ароматом квітів і польових трав.

Головним дійством фестивалю стали купальські хороводи біля ставка при світлі святкових багать, стрибки через вогнище і опускання вінків у воду, без яких не може обійтися ніч Івана Купали, а також феєрверк «Купальська квітка». «З моєї точки зору, такий фестиваль – дуже яскрава візитна картка Харківської області», – заявила Тетяна Іщенко.