Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Кошти, виділені районам області на реалізацію пілотного проекту із запровадження референтних цін на ліки від гіпертонії, можуть бути перерозподілені

Кошти, виділені районам області на реалізацію пілотного проекту із запровадження референтних цін на ліки від гіпертонії, можуть бути перерозподілені

Як зазначив в ході обласної селекторної наради заступник голови ХОДА Ігор Шурма, в Харківській області офіційно зареєстровано майже 700 тис. людей, які потерпають від гіпертонічної хвороби, і величезна кількість цих людей займаються самолікуванням. Вони не хочуть йти до лікарів, вони не хочуть знайти причину виникнення цієї хвороби і лікують тільки наслідки. «Основна мета реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою полягає у тому, аби повернути усіх пацієнтів до лікарів, аби професійно оглянувши кожного хворого визначити той чи інший препарат або схему лікування. Дуже багато людей не можуть собі дозволити купувати ліки, які коштують сотні гривень. Для цього держава запропонувала провести в України пілотний проект, який би забезпечив реалізацію препаратів по референтних цінах, а держава буде компенсувати аптечним закладам цю різницю», - підкреслив Ігор Шурма.

За його словами, минулого року Харківська область була визнана найкращою у реалізації пілотного проекту, але, на превеликий жаль, робота в області проводилася нерівномірно, оскільки у місті Харкові проект не був реалізований в повному обсязі - освоєно лише 28% коштів.

Ігор Шурма також підкреслив, що завдяки принциповій позиції губернатора Харківської області та міського голови сьогодні ситуація змінилася. Цього року Харківська область отримає 11 млн. грн. на реалізацію проекту. Вже надійшли 4 млн.грн. Ці кошти рівномірно розподілені відповідно до реєстру на кожного пацієнта в Харківській області. Райони області освоїли кошти на 66%, місто Харків на 58%. Рівень освоєння коштів в цілому по області за I півріччя – 62%, це другий результат в Україні.

«Для більш ефективного використання грошей ми пропонуємо таку схему: ті райони, які працюють краще, претендують на отримання більшого фінансування. 1 вересня ми підіб’ємо підсумки: хто освоїть менше 70% виділених коштів, ми будемо переглядати обсяг коштів і винесемо це питання на сесію обласної ради. З нашої точки зору ті, хто працюють краще для людей, повинні мати більше можливостей», - зазначив Ігор Шурма.

Теги