Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові відкрилася виставка польського кіноплакату

У Харкові відкрилася виставка польського кіноплакату

4 липня у кінотеатрі «Боммер» у рамках проекту «Харьковская сирень. PS» за участю Генерального консула Республіки Польща у Харкові Яна Граната та директора Департаменту масових комунікацій  Харківської ОДА, співголови оргкомітету Міжнародного кінофестівалю «Харьковская сирень» Вікторії Маренич відбулося відкриття виставки польського плакату та показ фільму всесвітньо відомого режисера Анджея Вайди «Катинь». Відкриваючи вечір польського кіно, Ян Гранат зазначів, что польський кіноплакат починався ще до Другої світової війни. Проте найбільший период розвитку цього виду мистецтва припадає на післявоєнні роки.

«Після війни, можна сказати, були 2 напрямки: польська школа фільму і польська школа плакату. Вони дуже тісно поєдналися у 1946 році, коли дистриб'ютор польських фільмів «Фільм Польський» підписав договір з відомими графіками Еріком Ліпинським і Генриком Томашевським. Саме їх роботи мали значний вплив на розвиток цього виду мистецтва. На своїх плакатах художники намагалися передати зміст і атмосферу фільму, об'єднуючи засоби образотворчого мистецтва з метафорою і алегорією. Оскільки їх роботи все більше можна було віднести до мистецтва, в багатьох будинках і навіть галереях стали збирати плакати. А в 1968 році був відкритий Музей плакату. Я сподіваюся, коли ви будете в Польщі, вам захочеться його відвідати.
Цю виставку ми презентуємо в Східній Україні вже сьомий раз, але вперше в Харкові. Я сподіваюся, що ми будемо продовжувати цю роботу, тому що це не всі плакати, які можна знайти в Польщі», - сказав Ян Гранат.

За словами директора Департаменту масових комунікацій Харківської облдержадміністрації Вікторії Маренич, зовсім нещодавно Харків зустрічав гостей 5-го Міжнародного кінофестивалю «Харьковская сирень». Саме тут, у найстарішому комунальному кінотеатрі нашого міста, який тепер носить свою історичну назву «Боммер», проводилися  майстер-класи та творчі зустрічі з улюбленими акторами, людьми, що зробили свій внесок в світове кіномистецтво.

«Скільки б днів не тривав фестиваль, вони не зможуть вмістити всі події і всі зустрічі з гостями, яких ми хотіли б запросити. І мені дуже приємно, що як і 2 грудня 1896 року кіно в Російській імперії починалося в Харкові з першого публічного кіносеансу великого харківського поляка Альфреда Федецького, так і сьогодні новий сезон нашого проекту «Харьковская сирень. PS» починається чудовою виставкою польського плакату і з перегляду фільму Людини з великої літери - Анджея Вайди «Катинь».

Сьогодні я для себе відкрила дивовижне мистецтво плакату. Ці образи і застиглі кінокадри на польських плакатах кінця ХХ століття вдало композиційно вписуються в життя Харкова ХХІ століття.

Я всіх вітаю із початком нашого нового сезону «Харьковская сирень. PS» і впевнена, що кожен з нас, вже подивишись фільм і ще раз побачивши представлену в плакатах історію польського кіно, зможе залишити для себе PS щось недомовлене, щось глибоко в думках. Для того, щоб повернутися до наших зустрічей знову і знову», - сказала Вікторія Маренич.

Також вона висловила слова подяку Генеральному консульству  Республіки Польща у Харкові і особисто пану та пані  Гранат за  увагу, яку вони приділяють проектам «Харьковская сирень» і «Харьковская сирень. PS» та висловила впевненість у подальшій співпраці.

Довідка. Виставка польських кіноплакатів кінця 20 століття, яка розміщена у фойє кінотеатру «Боммер», триватиме до кінця липня.