Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Завдяки проекту «Бібліоміст» 117 бібліотек Харківщини отримали безкоштовно більше 400 комп’ютерів

Завдяки проекту «Бібліоміст» 117 бібліотек Харківщини отримали безкоштовно більше 400 комп’ютерів

Cьогодні журналісти харківських ЗМІ мали можливість побачити роботу одного з тренінгових центрів для бібліотечних працівників на базі Харківської обласної універсальної наукової бібліотеки. Він був створений завдяки участі бібліотеки у Всеукраїнській програмі «Бібліоміст». Прес-тур «Майбутнє сучасної бібліотеки» був організований Департаментом масових комунікацій ХОДА. У 2008 році Харківська область однією з перших увійшла до цього проекту. Тоді за словами директора Харківської обласної універсальної наукової бібліотеки Наталії Шостко лише у двох сільських бібліотеках були комп’ютери, та і ті не мали доступу до мережі Інтернет.

«Харківська область - одна з найактивніших учасниць проекту «Бібліоміст». За 4 роки його роботи в Україні переможцями конкурсів стали 25 централізованих бібліотечних систем Харківщини. 117 бібліотек отримали безкоштовно 404 комп’ютери. Це найвищий показник по України. Серед обласних центрів сьогодні 100 % мають вихід в Інтернет бібліотеки м.Куп'янськ та м. Ізюм, найвищий серед районів області цей показник на Сахновщині – 48%», - сказала Наталія Шостко.

Завдяки тренінгу «Сучасний бібліотекар» бібліотечні кадри області оволодівають знаннями з використання комп’ютерних технологій і програм у повсякденній роботі. Завдяки чому надають своїм читачам масу нових бібліотечних послуг. Серед яких вільний доступ громадян до інформації органів державної влади.

Також за словами Наталії Шостко, дуже популярним серед читачів Харківської обласної універсальної наукової бібліотеки став курс «Відкрий для себе Інтернет» для людей похилого віку. За ці роки його пройшли більше 200 людей, найстаршому з яких виповнилося 86 років.

Ще один новий проект у рамках «Бібліомосту» розпочнеться восени. Вже з вересня 2013 року користувачі публічних бібліотек отримають можливість безкоштовного інтерактивного навчання англійської мови. Навчання може бути як індивідуальним, так і груповим. Наприклад, Ізюмська центральна бібліотека під майбутні зайняття вже сьогодні готує групи школярів.

Довідка. Програма "Бібліоміст" працює в Україні з 2008 року. Основна мета – розширення доступу до інформації через мережу Інтернет, модернізація та впровадження інноваційних технологій в роботу публічних бібліотек. За 4 роки існування 1800 бібліотек України отримали більше 6 тисяч одиниць комп'ютерної техніки. Проект «Бібліоміст» працює у 10 країнах світу. На його фінансову підтримку фонд Білла та Мелінди Гейтс виділив більше 25 млн. доларів США.