Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Обласному центрі соціально-психологічної реабілітації дітей розпочато будівництво футбольного поля

В Обласному центрі соціально-психологічної реабілітації дітей розпочато будівництво футбольного поля

На території КЗ «Харківський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» розпочалося будівництво міні-футбольного поля з синтетичним покриттям. В урочистій церемонії закладки футбольного поля 26 червня взяли участь заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма та голова Благодійного фонду «Дихання» (Нідерланди) Ніко де Борст. Футбольне поле буде побудовано в рамках реалізації спільного проекту Харківською обласною державною адміністрацією та Нідерландським благодійним фондом «Дихання». Крім того, будуть проведені навчальні тренінги за програмою «Світовий тренер» спеціалістами-інструкторами з Королівського футбольного союзу Нідерландів.

«Минулого року під час Євро-2012 ми відгукнулися на ініціативу голландського благодійного фонду щодо системної роботи з надання цікавої благодійної допомоги дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування. Сьогодні намічений план зі створення футбольного поля став реальністю. Його будівництво – це свого роду безвідсоткова інвестиція, акція добрих людей відкритого серця. Діти, які перебувають в цьому закладі, будуть мати можливість змістовно проводити свій час. Мова не йде про підготовку професійних спортсменів, а про те, щоб діти могли зайнятися спортом, а спорт – це здоров’я. Можливо, хтось із них, пройшовши ази футболу, з часом зможуть долучитися до професійного спорту», - зазначив Ігор Шурма.

Він також висловив впевненість, що цей проект буде мати продовження у вигляді співпраці з благодійним фондом: чи у вигляді будівництва дитячого будинку сімейного типу, чи у вигляді будівництва нового футбольного поля.

«Ми повинні зрозуміти, що ці діти є особливими. Їм не вистачає батьківської уваги і материнської ласки, і від державних службовців, які опікуються цією проблемою, залежить, наскільки можливо мінімізувати ці випробування. Я думаю, цей проект буде продовжено як з боку нашої співпраці з голландцями, так і з боку пошуку нових партнерів. Я звернуся особисто до головного тренера ФК «Металіст» Мирона Маркевича, аби він продовжив цю роботу. Я знаю його як людину, яка робить дуже багато благодійних кроків і для немовлят, і для дітей, які потребують піклування. Я думаю, що він відгукнеться на цю пропозицію», - підкреслив Ігор Шурма.

Як розповів Ніко де Борст, під час Євро-2012 один з голландських репортерів зняв сюжет про дітей, які знаходиться в цьому центрі. Один з дітей на питання про те, чого не вистачає в центрі, зазначив - футбольного поля.
«Тепер це прохання буде виконано, і скоро тут з'явиться міні-футбольне поле з синтетичним покриттям. Основною метою нашої роботи є турбота про дітей. Можливо, в майбутньому хтось із вихованців центру стане гравцем харківського «Металіста», - зазначив Ніко де Борст.

Довідка. Благодійний фонд «Дихання» (Нідерланди) був утворений у 1995 році. Фонд успішно реалізує свої проекти на території країн Східної Європи (Румунія, Україна), Африки, Грузії. На території України Благодійний фонд співпрацює з Донецькою, Закарпатською та Харківською областями. З Харківщиною співпраця розпочата у 2012 році. Минулого літа у м.Харкові був презентований комунікаційний центр для прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Ремонт та облаштування приміщення вже закінчуються, і на початку осені його двері відкриються для тих родин, які взяли на виховання дітей, що залишилися без піклування батьків.

Харківський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей (до 2013 р. - притулок) був утворений у 1998 році. До нього можуть бути влаштовані діти від 3 до 18 років наступних категорій: які перебувають у складних життєвих обставинах; які залишилися поза сімейним оточенням; які зазнали насильства і потребують соціально-психологічної допомоги; які постраждали від торгівлі людьми; безпритульні діти. Прийняття дітей до центру здійснюється цілодобово. За часи існування закладу усі види допомоги у ньому отримали більше 20 тис. дітей.