Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ветерани Великої Вітчизняної війни поклали квіти до братських могил воїнів 53-ї армії

Ветерани Великої Вітчизняної війни поклали квіти до братських могил воїнів 53-ї армії

22 червня - день, коли в Україні відзначається День скорботи і пам'яті жертв війни, члени Харківського обласного комітету Міжнародної Української Спілки учасників війни проїхали колишніми дорогами війни - напрямком, яким просувалися частини Степного фронту під командуванням генерал-полковника І.С. Конєва в ході Бєлгород-Харківської наступальної операції 1943 року. У селищах Подворки, Солоніцевка, Гаврилівка, Пересічне, Польове вони поклали квіти до братських могил бійців стрілкових та танкових дивізій 53-ї армії, полеглих при визволенні Харківщини. 

За словами голови Харківського обласного комітету Міжнародної Української Спілки учасників війни Петра Конюшенка, мета сьогоднішньої акції не тільки віддати данину пам'яті героям, які звільнили нас від фашизму. Тим, що кидалися з гранатами на амбразури, що палаючими танками таранили ворожі «Тигри». Тож своїм життям заплатили за нашу свободу. Разом з ветеранами місцями боїв, що відбувалися 19-22 серпня 1943 року, сьогодні пройшли люди різних поколінь.

«Сьогодні для кожної ветеранської організації робота з молоддю є пріоритетним напрямком. Як не шкода, але кожен рік йдуть від нас учасники тих боїв. А що буде далі? Забути про те, що була велика Перемога? Забути про те, що був фашизм? В жодному разі не можна! Тому наше завдання передати естафету пам'яті молодому поколінню – «дітям війни», студентам, школярам, зробити їх нашими послідовниками. І я скажу, нам це вдається. Пам'ять про велику Перемогу, про всіх героїв не пропаде задарма. Є послідовники, які будуть говорити про неї і продовжувати цю справу. Для нас це найбільша нагорода», - сказав Петро Конюшенко.

У Музеї Меморіального комплексу «Висота маршала І.С.Конєва» за участю ветеранів та школярів відбувся тематичний захід, музичний акомпанемент якому додали солісти ансамблю «Слобожанські козаки».

Довідка. Харків - єдине в Україні місто, на території якого в роки війни проходили три оперативно-стратегічні операції за участю військ трьох фронтів і десяти армій. Активну участь в боях брали понад 400 тисяч наших земляків. 270 тисяч з них були удостоєні бойових нагород. 252 харків'янина стали Героями Радянського Союзу.