Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Протягом останніх 2 років фінансові ресурси суттєво перерозподілені на користь місцевих бюджетів

Протягом останніх 2 років фінансові ресурси суттєво перерозподілені на користь місцевих бюджетів

Проведені в Україні протягом останніх 2 років реформи системи державних фінансів, вдосконалення податкової політики, бюджетні нововведення дозволили суттєво перерозподілити фінансові ресурси на користь місцевих бюджетів. В цілому на 2013 рік обсяги місцевих бюджетів склали 220,1 млрд. грн., що на 14,7% більше, ніж у минулому році. На виконання власних повноважень та здійснення заходів інвестиційного характеру вони додатково отримали близько 9 млрд. грн. Про це сьогодні під час відеоконференції на тему «Соціально-економічний розвиток регіонів України» повідомив заступник начальника управління місцевих бюджетів - начальник відділу аналізу виконання місцевих бюджетів Департаменту місцевих бюджетів, взаємодії з ЦОВВ та регіонами Міністерства фінансів України Володимир Нагорний.

Державну підтримку розвитку регіонів у поточному році передбачено здійснювати через створений у держбюджеті Державний фонд регіонального розвитку в обсязі 1,3 млрд. грн., а також субвенцій на капітальний ремонт систем водопостачання та водовідведення в обсязі 400 млн. грн., на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності – 2,4 млрд. грн,, а також інші субвенції капітального характеру в обсязі близько 600 млн. грн. За бюджетною програмою «Державні капітальні вкладення» передбачені кошти в розмірі 1,7 млрд. грн., із них 492 млн. грн. розподілені між обласними державними адміністраціями. Вони також будуть спрямовані на заходи з соціально-економічного розвитку», - сказав Володимир Нагорний.

За прогнозом Мінфіну, місцеві бюджети крім того отримають надходжень до бюджету розвитку в обсязі 7,7 млрд. грн. При цьому питома вага бюджетів розвитку у спеціальному фонді місцевих бюджетів зростає у цьому році до 56,6%. Таким чином, загальний інвестиційний ресурс місцевих бюджетів складе майже 13,7 млрд. грн.