Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська область отримала 53 експрес-аналізатори Clover A1C для визначення глікозильованого гемоглобіну у хворих на цукровий діабет

Харківська область отримала 53 експрес-аналізатори Clover A1C для визначення глікозильованого гемоглобіну у хворих на цукровий діабет

Сьогодні відбулася передача 53 експрес-аналізаторів Clover A1C для визначення глікозильованого гемоглобіну у хворих на цукровий діабет із витратними матеріалами на загальну суму 891,7 тис.грн. Апарати отримані в якості благодійної допомоги завдяки соціальному партнерству з Міжнародною діабетичною асоціацією України та компанією «Ново Нордіск А/Т» (Данія). Як зазначив заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма, головним завданням медичних працівників є не лише лікування цукрового діабету та його ускладнень, а і раннє виявлення та профілактика. Найважливішим лабораторним показником, що віддзеркалює якість лікування цукрового діабету, є глікозильований гемоглобін. У Харківській області можливості щодо визначення глікозильованого гемоглобіну дотепер були обмеженими.

«Тільки 8 лабораторій комунальних закладів охорони здоров’я (2 – в обласних закладах, 3 – в закладах міста Харків, 3 – в закладах районів області) мали можливість для його визначення. В області працюють також приватні лабораторії, але в них таке дослідження є платним. Тому, протягом 2012 року загальний обсяг таких досліджень серед пацієнтів диспансерної групи склав лише близько 50% від потреби», – зазначив Ігор Шурма.

Він також підкреслив, що отримані прилади будуть встановлені в усіх поліклініках центральних районних та міських лікарнях районів області (29), в поліклініках м. Харкова (21) та закладах охорони здоров’я обласного підпорядкування (3) – КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня – Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» та КЗОЗ «Обласна дитяча клінічна лікарня». Обстеження буде проводитися в кабінетах лікаря-ендокринолога поліклінічних закладів області – безпосередньо за місцем диспансерного нагляду за хворими, що зробить це важливе та якісне дослідження доступним для кожного хворого.

Як повідомив генеральний директор представництва компанії «Ново-Нордіск А/Т» (Данія) в Україні Олександр Бойко, експрес-аналізатор Clover A1C є аналізатором закритого типу (повністю виключається втручання людського фактору при проведенні обстеження), на якому можна отримати результат протягом 5 хвилин, тобто під час перебування пацієнта на прийомі у лікаря. Для проведення дослідження використовується капілярна кров пацієнта (кров із пальця).