Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Чим більше люди будуть довіряти лікарям амбулаторій, тим менше буде навантаження на екстрену допомогу. Ігор Шурма

Чим більше люди будуть довіряти лікарям амбулаторій, тим менше буде навантаження на екстрену допомогу. Ігор Шурма

Як зазначив сьогодні в ході прес-туру до амбулаторії загальної практики – сімейної медицини с. Ватутіно Нововодолазького району заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Ігор Шурма, однією з цілей реформування медицини є зміцнення матеріально-технічної бази амбулаторій загальної практики – сімейної медицини, і тим самим, повернення довіри населення до амбулаторій.

«Чим краще буде оснащена амбулаторія, чим більшою довірою вона буде користуватися у людей територіальної громади, тим більше вони будуть ходити сюди не за потребою, а в цілях профілактики. Адже зараз недовіра населення позначається на кількості викликів екстреної медичної допомоги. Наприклад, у місті Харкові ми маємо понад 30 поліклінік, а 20-25% всіх викликів "швидкої" це виклики через температуру або головний біль. Без сумніву, чим краще будуть надавати допомогу на місцях, тим менше буде викликів, які будуть відволікати від основної функції екстрену медичну допомогу. Тому в реформуванні медицини лікарська амбулаторія – це основа основ. Адже від правильної вибудови алгоритму роботи лікарської амбулаторії, розуміння лікарями своїх повноважень буде залежати чи прийдуть до них люди, які проживають на цій території. Якщо вони будуть до них ходити, буде зростати профілактична медицина і не буде запущених хвороб», - сказав Ігор Шурма.

Реформування медичного простору проводиться в рамках виконання соціальних ініціатив Президента України. Заступник голови ОДА зазначив, що щороку лише на зміцнення матеріально-технічної бази амбулаторій загальної практики - сімейної медицини області в частині проведення ремонтних робіт спрямовується 1 млн. грн. Крім цього, всі 228 амбулаторій та 550 ФАПів області оснащені системою "Телекард".