Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Амбулаторія у с.Ватутіне – один з найкращих на Харківщині прикладів реалізації завдань і доручень Президента України з модернізації медичної галузі

Амбулаторія у с.Ватутіне – один з найкращих на Харківщині прикладів реалізації завдань і доручень Президента України з модернізації медичної галузі

Сьогодні відбувся прес-тур до амбулаторії загальної практики – сімейної медицини с. Ватутіне Нововодолазького району. Особливість цієї амбулаторії в тому, що в одній будівлі розташовані і приміщення для прийому людей, і житло для медичних працівників. Нова будівля амбулаторії працює з червня 2012 року. Як зазначив заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма, Харківською облдержадміністрацією приділяється велика увага наближенню спеціалізованої медичної допомоги безпосередньо до жителів села. Амбулаторія у с.Ватутіне є одним з найкращих на Харківщині прикладів реалізації завдань і доручень Президента України з модернізації медичної галузі щодо забезпечення громадян України якісними послугами.

В амбулаторії працюють: лікар загальної практики – сімейний лікар вищої категорії, педіатр, стоматолог, 5 молодших спеціалістів з медичною освітою та 1 молодша медична сестра. За амбулаторією закріплений акушер-гінеколог, який один раз на місяць працює на дільниці. Амбулаторія має у своєму складі стоматологічний та фізіотерапевтичний кабінети, денний стаціонар на 5 ліжок; загальну клініко-діагностичну лабораторію; маніпуляційний, оглядовий кабінети та кабінет щеплень. Амбулаторія забезпечена системою дистанційної передачі електрокардіограм «Телекард».

Для наближення спеціалізованої медичної допомоги безпосередньо до жителів села у 2012 році на територію обслуговування лікарської амбулаторії с.Ватутіне було здійснено 4 виїзди бригад спеціалістів Нововодолазької центральної районної лікарні, 1 виїзд спеціалістів Обласної клінічної лікарні, оглянуто 217 осіб. Крім цього, у 2012 році на території с. Ватутіне працював пересувний флюорографічний апарат. З метою раннього виявлення туберкульозу оглянуто 94 мешканця.

«Амбулаторія с. Ватутіне Нововодолазького району з житлом для медичних працівників, оснащена типовим комплектом сучасного медичного обладнання та устаткування, забезпечує якість та доступність первинної медико–санітарної допомоги мешканцям сільської місцевості і є позитивним прикладом пріоритетної підтримки місцевою владою та керівництвом області первинної медико-санітарної ланки на селі», – підкреслив Ігор Шурма.

Довідка. В 2012 році до амбулаторії здійснено 9 727 відвідувань пацієнтів, з них з профілактичною метою 23,3%. Лікарями обслужені 677 викликів додому до пацієнтів, проліковано на ліжках денного стаціонару 182 хворих, в умовах стаціонару вдома – 146 хворих. Спеціалістами амбулаторії проведено 5546 фізіотерапевтичних процедур, 802 електрокардіограми, 10 288 лабораторних дослідження. 

Загальна вартість робіт з розробки проектно–кошторисної документації, будівництва та оснащення сільської лікарської амбулаторії склала 2435,2 тис. грн. За кошти районного бюджету виготовлено проектно-кошторисну документацію, проведені передпроектні роботи, облаштована прилегла територія та амбулаторія. На зазначені цілі з районного бюджету було використано 253,4 тис. грн. На проведення будівельних робіт за рахунок цільових видатків із державного бюджету виділено 1 890,2 тис. грн. Крім того, додатково з обласного бюджету було виділено 291,6 тис. грн. на придбання медичного обладнання та роботи з облаштування зовнішніх мереж газопостачання та електропостачання амбулаторії. Будівля газифікована, має водопровід.

Потужність новозбудованої амбулаторії складає 30 відвідувань за зміну (старої – 27), загальна площа 231,6 кв. м (10 кімнат), у т.ч. квартира для медичних працівників – 75,4 кв.м (3 житлові кімнати). Амбулаторія забезпечена автомобілем (ВАЗ 21041 спеціалізований, 2008 року випуску).