Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Запуск нової ядерної установки в ННЦ ХФТІ планується у квітні 2014 року

Запуск нової ядерної установки в ННЦ ХФТІ планується у квітні 2014 року

В ході Інтернет-конференції в рамках Днів відкритості Харківської області перший заступник голови ХОДА Валентин Дулуб, відповідаючи на питання про реалізацію проекту "Джерело нейтронів", яке створюється в Національному науковому центрі «Харківський фізико - технічний інститут», сказав, що згідно з міжнародним меморандумом будівництво та запуск ядерної установки має бути здійснений у квітні 2014 року.

«На сьогодні Кабінетом Міністрів України затверджено техніко-економічне обгрунтування цього проекту. Минулого тижня на його засіданні затверджено проект будівництва ядерної установки в ННЦ «Харківський фізико-технічний інститут». Паралельно роботі із складанню всіх необхідних документів ведеться закупівля обладнання, яке доставляється в Україну з Китаю, Німеччини, Франції, США, ведеться спільна робота з американськими фахівцями.

На підставі затверджених раніше проектів, підприємством «Стальконструкція» вже виконано загальнобудівельні роботи. Після того як буде затверджений проект, можна приступати до будівництва всього комплексу і подальшого монтажу обладнання для ядерної установки», - зазначив Валентин Дулуб.

Він також додав, що сьогодні об'єкт відвідали представники Державної інспекції ядерного регулювання України, які перевірили всі необхідні документи. Зараз створюється спеціальна міжвідомча робоча група, яку очолюватиме Віце-прем'єр-міністр України Юрій Бойко. Він буде персонально контролювати будівництво і монтаж обладнання.

«Хочу додати, що робота ця дуже серйозна. Нині найважливіше підібрати людей, яких навчать ті іноземні фахівці, які будуть монтувати обладнання, з тим, щоб наші люди всього навчилися і могли правильно експлуатувати надалі цю установку», - також сказав перший заступник голови ХОДА.