Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В рамках Днів відкритості Харківської області відбувся майстер-клас з операторської майстерності

В рамках Днів відкритості Харківської області відбувся майстер-клас з операторської майстерності

Сьогодні в рамках Днів відкритості Харківської області у прес-центрі Харківської облдержадміністрації відбувся майстер-клас з операторської майстерності. Його провів оператор-постановник Національної телекомпанії України, заслужений працівник культури України Володимир Таргонський, який має більш ніж 30-річний стаж роботи кіно- і телеоператором. «Всі ті 30 років, що я працюю, я чую одну й ту ж фразу: "Дайте мені гарного оператора!" За цей час багато чого змінилося в обладнанні та технології – колись ми знімали на 16 мм кіноплівку – але це питання так і залишилося актуальним. Чому? Хто такий гарний оператор? Я вважаю, це та людина, яка бачить світло. Майстерність оператора не піддається автоматизації, і вона полягає, в першу чергу, в умінні управляти світлом і створити для зйомки характерне освітлення. Якщо людина цим володіє, то вона стає оператором», – сказав Володимир Таргонський.

Він звернув увагу присутніх на відмінності між зйомкою художнього та документального кіно, а також – репортажною зйомкою. За визначенням Володимира Таргонського – це показ події в часі і в просторі, і операторові потрібно мати досвід, щоб правильно розподілити свої зусилля. Також він зупинився на питаннях взаємодії оператора і журналіста, які удвох є авторами сюжету.

«Треба говорити про взаємну майстерность оператора та журналіста. На зйомці репортажу оператор одночасно виступає як режисер. Перед початком зйомки можна заздалегідь обговорити з репортером загальну ідею, але на самій зйомці журналіст і оператор можуть бути роз'єднані, і тоді має працювати саме режисерське бачення оператора, яке в підсумку втілиться в матеріалі», – додав він.