Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Зміна порядку формування держзамовлення при вступі до вузів не відобразиться на абітурієнтах

Зміна порядку формування держзамовлення при вступі до вузів не відобразиться на абітурієнтах

З 1 січня набув чинності Закон України «Про формування та розміщення державного замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів». Як повідомив сьогодні в ході прес-конференції директор Департаменту освіти і науки Харківської облдержадміністрації Роман Шаповал, з цього року вперше процес формування держзамовлення буде конкурсним. Ще в 2012 році розподіл проводилося за квотою Міністерства освіти – пропозиції узгоджувалися з центральними органами, вивчалися можливості місцевого ринку праці і формувався пакет документів для Міністерства, яке затверджувало загальне держзамовлення і визначало пріоритетність вузів для отримання кожної спеціальності.

Роман Шаповал заявив, що для абітурієнтів новий порядок формування державного замовлення нічого не змінює, вони так само дізнаються про кількість місць і зможуть оцінити свої можливості. На сайті кожного навчального закладу буде опублікована кількість місць держзамовлення і місць за гроші юридичних і фізичних осіб за всіма напрямками. Остаточні дані за держзамовленням з урахуванням всіх нововведень з процедури отримання держзамовлення вищими навчальними закладами область отримає не пізніше 26 червня.

«Робота, яка була проведена Департаментом спільно з вищими навчальними закладами щодо погодження попередніх пропозицій за держзамовленням, які надійшли до Міністерства освіти, дозволяє мені сказати, що кількість бюджетних місць практично не зменшиться в порівнянні з попереднім роком. Можливе незначне збільшення на технічні спеціальності, пов'язані з IT-технологіями і нафтопереробкою», – підкреслив директор Департаменту.

Теги