Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Я довіряю уряду нашої країни і тим фахівцям, які зробили все, щоб до нас прийшла компанія «Шелл». Михайло Добкін

Я довіряю уряду нашої країни і тим фахівцям, які зробили все, щоб до нас прийшла компанія «Шелл». Михайло Добкін

Угода про видобуток в Україні нетрадиційного газу компанією «Шелл» підписувався на урядовому рівні, і ніхто з тих, хто сьогодні залякує людей повідомленнями про негативні наслідки видобутку для Харківщини і про надмірні преференції для компанії, не має доступу до достовірної інформації, - підкреслив у ході програми «Від влади до громади» на обласному радіо голова ХОДА Михайло Добкін.

«Чи можемо ми як держава запропонувати особливі умови компанії, яка йде на великі витрати, ще не розуміючи, який насправді дебет цього газу, скільки його можна отримати, і чи будуть взагалі виправдані їхні витрати? Я думаю, ми можемо запропонувати особливі умови. Які вони, не знаю ні я, ні ті, хто лякає людей, тому що цей договір є частиною комерційної угоди, яка стверджувалася на рівні урядів. І я довіряю уряду нашої країни і тим фахівцям, які зробили все, щоб до нас прийшла компанія «Шелл»», - підкреслив голова області.

За його словами, питання видобутку в Харківській області нетрадиційного газу - це в першу чергу питання державних пріоритетів.

«Ми повинні відповісти самі для себе на певні питання: чи хочемо ми енергетичної незалежності, мати можливість видобувати стільки енергоносіїв, скільки нам потрібно для внутрішньої потреби, і для того, щоб продавати за межами країни? Я думаю, відповідь буде позитивною. Чи готові ми йти на певні складнощі, які виникають, коли організовується будь-яке промислове підприємство? Напевно, в якомусь розумному компромісі готові. Чи готові ми йти на істотні екологічні проблеми, пов'язані з цим? Звичайно ж, ні. Ми живемо тут, і для нас питання екології дуже важливі, але я звик довіряти думці фахівців, тих людей, які під будь-який висновок ставлять свій підпис і несуть відповідальність незалежно від того, скільки минуло часу. Є ще одне питання - чи маємо ми можливість без залучення таких компаній, як «Шелл», добувати нетрадиційний газ в Україні? Ні, у нас немає ні технологій, ні обладнання, ні відповідного досвіду, а найголовніше - у нас немає коштів для цього», - підкреслив Михайло Добкін.