Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

5 діячів кіно залишили відбитки долонь для Алеї почесних гостей фестивалю «Харьковская сирень»

5 діячів кіно залишили відбитки долонь для Алеї почесних гостей фестивалю «Харьковская сирень»

Сьогодні на Алеї почесних гостей кінофестивалю «Харьковская сирень» відбулася церемонія зняття відбитків долонь, які продовжать ряд стел в саду ім. Шевченка. Відбитки залишили почесні гості V Міжнародного кінофестивалю: французька кінозірка Мішель Мерсьє, найбільш відома завдяки ролі Анжеліки в серії історико-пригодницьких фільмів; радянська акторка з українським корінням Світлана Живанкова, за участю якої було знято понад десяток фільмів, у тому числі «Вертикаль», «Чорноморочка» і «Роки молоді»; представник французького кінематографу, фахівець з 3D-графіки Олів'є Кауфер; російський актор, письменник, сценарист і публіцист, заслужений діяч мистецтв Росії родом з Харкова Аркадій Інін та український актор, заслужений артист України Олексій Колесник, який зіграв різнопланові ролі більш ніж в 30 кінострічках («Овід», «Батальйони просять вогню», «Холодне літо п'ятдесят третього»).

Від оргкомітету фестивалю гостей та учасників привітала начальник управління у справах преси та інформації ХОДА, співголова оргкомітету фестивалю «Харьковская сирень» Вікторія Маренич. Від імені голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна, який є автором ідеї проведення «Харьковской сирени», вона привітала всіх з початком V Міжнародного фестивалю.

«Будь-яке місто цікаве тими людьми, які залишають свій слід в його історії. Нашому місту невимовно пощастило: протягом багатьох сторіч цими вулицями ходили унікальні, чудові люди. У новітній історії України і в історії нашого міста такими людьми є учасники і гості ще однієї візитної картки культурної столиці України – Міжнародного кінофестивалю «Харьковская сирень». Залишаючи тут частину своєї душі, вони навіки входять в історію нашого міста», – підкреслила Вікторія Маренич.

У церемонії також брали участь Почесний президент кінофестивалю, французька актриса Мілен Демонжо, голова журі фестивалю, Почесний громадянин Харкова Володимир Фокін та члени журі – радянський і російський актор театру і кіно, кінорежисер Борис Токарєв, російська актриса кіно, кінорежисер, сценарист Людмила Гладунко.

Довідка. Традиція залишати відбитки долонь почесних гостей кінофестивалю «Харьковская сирень» народилася у 2009 році під час І кінофестивалю. Сьогодні алею почесних гостей прикрашають 19 стел. Зокрема, свої відбитки залишили французькі кінозірки Мілен Демонжо, П'єр Рішар, Ален Делон, Жан-Поль Бельмондо, легенда українського кіно Богдан Ступка, відомі діячі російського кінематографу Наталя Фатєєва, Алла Сурікова, Володимир Фокін, Борис Токарєв, Людмила Гладунко, представники американського кіно з харківськими корінням Юджин Мамут та Ірина Борисова.