Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Презентовано книжки кінокритика Володимира Миславського, присвячені харківським родоначальникам кінематографа Дмитру Харитонову та Олександру Мішону (доповнено)

Презентовано книжки кінокритика Володимира Миславського, присвячені харківським родоначальникам кінематографа Дмитру Харитонову та Олександру Мішону (доповнено)

У рамках V Міжнародного кінофестивалю «Харьковская сирень» в інформаційно-виставковому центрі «Бузок» були презентовані дві роботи харківського кінокритика Володимира Миславського, присвячені родоначальникам кінематографа. Це книги «Кінопідприємець Дмитро Харитонов. Життя і фільм» і «Олександр Мішон. Видавець. Фотограф. Кінематографіст». У заході також взяли участь співавтори книги «Олександр Мішон. Видавець. Фотограф. Кінематографіст» Аркадій Хильковський, Тамара Бумбатова, Шахін Омаров, радник посольства Азербайджану в Україні Назім Алієв, секретар Спілки кінематоргафістів Азербайджану Юсиф Гулієв,представники Харківського обласного національно-культурного товариства азербайджансько-української дружби «Достлуг» та Міністерства культури Азербайджану. Крім цього, на презентації книги була присутня правнучка Олександра Мішона - Олена Мішон, яка живе у Воронежі. Юсиф Гулієв передав лист подяки на ім'я голови ХОДА, голови оргкомітету Міжнародного кінофестивалю "Харьковская сирень" Михайла Добкіна.

«Сьогодні ми хочемо представити вам 2 книги. Їх написання було непростою працею, і я вдячний своїм співавторам по книзі про Олександра Мішона за допомогу та плідну співпрацю. Друга книга присвячена Дмитру Харитонову, який був найбільшим продюсером Російської імперії і піонером українського кіно. Зрештою він виїхав до Одеси, де побудував знімальний павільйон, який пізніше став Одеською кіностудією, а потім емігрантська доля закинула його за кордон. Він жив ​​у Німеччині, займався виробництвом у Франції. Існує багато матеріалів, багато листів Харитонова друзям і родичам у Харків», – зазначив Володимир Миславський.

Раніше в цей день на будинку за адресою вул. Сумська, 5, де свого часу працював перший харківський кінотеатр «Ампір», була відкрита меморіальна дошка кінопідприємцю і власнику кінотеатру Дмитру Харитонову.

18 травня на будинку по пров. Слюсарний, 1 буде відкрита меморіальна дошка фотографу, кінематографісту, видавцю, родоначальнику азербайджанського кінематографа Олександру Мішону. Допомогу у виготовленні і установці надає Харківське обласне національно-культурне товариство азербайджансько-української дружби «Достлуг».