Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У галереї «Бузок» відкрилася виставка робіт майстра карбування і реставратора старовинних роялів Таріела Чекурішвілі

У галереї «Бузок» відкрилася виставка робіт майстра карбування і реставратора старовинних роялів Таріела Чекурішвілі

У церемонії відкриття взяли участь начальник управління у справах преси та інформації ХОДА Вікторія Маренич і Митрополит Сергій Чекурішвілі (Тбілісі). «Ось уже кілька днів харків'яни та гості нашого міста мають можливість познайомитися з творчістю цієї незвичайної людини. Потрапляючи в орбіту його спілкування, неможливо відірватися, і хочеться крутитися по цій орбіті ще багато і багато часу. Вчора в нашій галереї була рекордна для неї кількість відвідувачів - близько 5 тисяч осіб. Це говорить про те, що твори Таріела унікальні. Вони надихають, вони просвітлюють. І так співпало, що тематично роботи, які тут знаходяться, присвячені великому святу Воскресіння Христового - Великодню», - зазначила Вікторія Маренич.

Таріел Чекурішвілі - член Спілки художників України і Грузії, майстер народної творчості України проживає в Україні вже 45 років. Саме тут він спільно з іншими майстрами відродив і продовжив грузинські традиції мистецтва обробки металу. Його шедеври виконані на міді і латуні з використанням азотної кислоти і випалювання та розцвічені розсипом лазуриту, перламутру, перлів, бірюзи, корала, малахіту.

На виставці роботи з особистої колекції автора, а також його друзів. Скільки їх було створено за десятиліття творчості, Майстер не рахував. Посміхаючись, говорить, напевно, тисяча. Проте Таріел з властивою грузинам широтою душі, щедро дарував друзям свою творчість. Його роботи наповнюють теплом серця людей у Росії, Україні, Грузії, США, Болівії та інших країнах.

Філігранне поєднання металу, каменю та дерева вимагає неймовірної праці кількох людей, та саме з цього народжується справжній шедевр. Надзвичайні світильники створюють непередаване відчуття казки, сходу і спокою. На питання: «А вони для житла? - Таріел відповідає, - для радості».

Виставка триватиме до 15 травня.

Довідка. Таріел Чекурішвілі - володар почесних нагород (золота медаль і звання майстра народної творчості України, срібна медаль і звання Лауреата премії ВДНГ) є почесним громадянином штату Меріленд, США. Духовним вчителем і наставником художника став Коба Гурулі - знаменитий грузинський майстер карбування. Основи малюнку Чекурішвілі осягав під керівництвом Шалви Циклаурі.