Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У галереї «Бузок» представлені роботи майстра карбування і реставратора старовинних роялів Таріела Чекурішвілі (доповнено)

У галереї «Бузок» представлені роботи майстра карбування і реставратора старовинних роялів Таріела Чекурішвілі (доповнено)

10 травня в 17:00 в інформаційно-виставковому центрі «Бузок» відкривається експозиція робіт майстра карбування і реставратора старовинних роялів, члена Спілки художників України та Грузії Таріела Чекурішвілі. У його творчості втілені традиції українського і грузинського мистецтва. Виставка триватиме до 15 травня. У 60-70 роках ХХ століття спільно з іншими майстрами Таріел Чекурішвілі відродив і продовжив традиції мистецтва обробки металу Грузії, також автор експериментує з матеріалом і прийомами. Його карбовані роботи – гармонійна пластика з мальовничою різьбою, де «родзинкою» є дорогоцінне та напівдорогоцінне каміння. «Карбовані історії» оповідають про правителів стародавньої Грузії, фантастичних тварин, мотиви природи і християнських святих.

У картинах-карбуваннях і предметах декоративно-прикладного мистецтва майстер розкриває властивості природних матеріалів. Твори розцвічені розсипом лазуриту, перламутру, перлин, амазоніту, бірюзи, коралу, малахіту і тигрового ока. Свої роботи художник виконує на міді і латуні з використанням травлення азотною кислотою і випалення. Застосовуючи в карбуванні золочення та сріблення, майстер наділяє його особливим світінням, завдяки чому підкреслюється краса матеріалу.

Крім того, Таріел Чекурішвілі працює над реставрацією унікальних старовинних музичних інструментів, з якими глядач також зможе ознайомитися в галереї.

Довідка. Таріел Чекурішвілі - володар почесних нагород (золота медаль і звання майстра народної творчості України, срібна медаль і звання Лауреата премії ВДНГ) є почесним громадянином штату Меріленд, США. Духовним вчителем і наставником художника став Коба Гурулі - знаменитий грузинський майстер карбування. Основи малюнку Чекурішвілі осягав під керівництвом Шалви Циклаурі.   

Теги