Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На ТЕЦ-5 відбулися тактико-спеціальні навчання органів управління та сил цивільного захисту

На ТЕЦ-5 відбулися тактико-спеціальні навчання органів управління та сил цивільного захисту

Сьогодні на базі ПАТ «Харківська ТЕЦ-5» відбулися тактико-спеціальні навчання органів управління та сил цивільного захисту міста Харкова та Харківської області щодо готовності до ліквідації можливих надзвичайних ситуацій на енергетичних об'єктах. У них взяли участь особовий склад і техніка Харківського гарнізону ГСЧС, міліція, медики, енергетики, фахівці газових служб, психологи ГУ ГСЧС та підрозділи кінологічної служби. Всього в навчаннях взяли участь понад 100 людей особового складу та вісім одиниць техніки підрозділів ГСЧС. Як повідомив перший заступник голови Харківської облдержадміністрації, керівник штабу з попередження техногенних, екологічних та надзвичайних ситуацій Валентин Дулуб, задум проведення подібних навчань з'явився після пожежі на Вуглегірській ТЕС у Донецькій області. Було вирішено провести навчання на найбільшому енергетичному об'єкті Харківщини.

У ході навчань була перевірена реальна готовність органів управління та сил цивільного захисту до ліквідації надзвичайних ситуацій та проведення рятувальних робіт на промислових об'єктах з наявністю сильнодіючих отруйних речовин.

Всього було відпрацьовано три епізоди, в яких були змодельовані різні надзвичайні ситуації. Перший епізод був присвячений заходам з пожежогасіння силами добровільної пожежної дружини, яка ліквідувала наслідки розгерметизації маслоохолоджувального блоку внаслідок гідроудару. На другому етапі за участю чергового караулу найближчої пожежно-рятувальної частини було локалізовано пожежу в машинній залі, включаючи гасіння покрівлі на висоті 9 м. Третій епізод був присвячений хімічній небезпеки, пов'язаній з утворенням хмари аміаку.

«Згідно з тактичним задумом, стався гідроудар, вилилося масло високої температури. Гарячим маслом було уражено обладнання в головному корпусі станції, яке знаходиться під високою напругою, а також виникла небезпека вибуху балона з 500 кг аміачної води. Після цього почалися роботи на даху – вогонь міг перекинутися туди. Для того, щоб запобігти наслідкам ситуації, що склалася, поетапно було локалізовано кожну ділянку», – підкреслив Валентин Дулуб.

Він повідомив, що на навчання були запрошені керівники інших енергетичних підприємств області, завдання яких – перейняти досвід та впровадити методику ліквідації надзвичайних ситуацій на своїх об'єктах.

«Сьогодні ми успішно впоралися. Всі служби спрацювали правильно, і найголовніше, завдання, які стояли перед кожним підрозділом, були виконані. Зауважень ні до кого немає. Підрозділи хімзахисту, «швидка допомога», кінологи – всі працювали злагоджено. Можу сказати спасибі всім, хто брав участь у навчаннях, і побажати, щоб ніколи не довелося ліквідувати подібні ситуації наяву», – підкреслив перший заступник губернатора.

Теги