Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська область виступила з пропозицією організувати догляд за дітьми-інвалідами вдома

Харківська область виступила з пропозицією організувати догляд за дітьми-інвалідами вдома

Про це в ході прес-туру до Обласного центру матері та дитини повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма. За його словами, сьогодні в Україні існує проблема догляду за дітьми з особливими потребами. Однією з соціальних ініціатив Президента України є створення у центрах реабілітації відділень по догляду за дітьми-інвалідами.

«Харківська область як піонер в багатьох соціальних проектах хоче допомогти реалізації соціальної ініціативи Президента України. Тому що реалії життя підказують, якщо в мегаполісі батьки можуть привести дитину-інваліда у відділення, то у сільській місцевості і райцентрах – це нереальні речі. Тому ми запропонували наш варіант вирішення цієї проблеми: організувати роботу денних стаціонарів вдома. Тобто, не щоб дитину везли у відділення, а щоб додому приходив фахівець, який 3-4 години міг вдома, як нянька, побути з цією дитиною. Таким чином вирішується дуже багато проблем. По-перше, це проблема адаптації дитини до тих умов, де вона живе і де для неї все звично, адже це дитина з інвалідизацією. По-друге, знімається проблема харчування, крім того, вдома, де дитина завжди перебуває, є якісь засоби реабілітації для неї. Нарешті, створити відділення – це витрати на заробітну плату, на харчування та інше. А якщо організувати роботу нянь, як фахівців з соціальної роботи, це є більш реальним, прагматичним вирішенням цієї проблеми», - зазначив Ігор Шурма.

У Харківській області 4,8 тис. дітей з особливими потребами, додав віце-губернатор Харківщини. За попередніми підрахунками потребувати стороннього догляду будуть від 800 до 1 тис. таких дітей.

«Ми вийшли з ініціативою, тепер все залежить від того, ухвалять нашу пропозицію чи ні. Якщо так, тоді необхідно буде прорахувати фонд заробітної плати і говорити про конкретні способи та строки реалізації такої ініціативи», – підкреслив заступник голови ОДА.

Теги