Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківський художній музей презентує роботи Іллі Рєпіна на виставці в Києві

Харківський художній музей презентує роботи Іллі Рєпіна на виставці в Києві

З 16 квітня до 29 травня у Київському національному музеї російського мистецтва відбувається виставка творів одного з найвидатніших майстрів мистецтва другої половини ХІХ ст. Іллі Юхимовича Рєпіна (1844-1930). Це унікальна нагода побачити понад 80 творів живопису та графіки з фондів кращих музеїв України: Київського національного музею російського мистецтва, Національного художнього музею України, Харківського художнього музею, Сумського обласного художнього музею ім. Н. Онацького, Полтавського художнього музею. Знайомство із зібранням, презентованим на виставці, надає можливість ознайомитись з еволюцією творчості майстра, його мистецькими пошуками та відкриттями.

Зокрема, Харківський художній музей, де зберігається краща збірка творів митця в Україні, презентує на виставці чудові портрети Т.П. Чаплигіна (1877), двоюрідного брата Рєпіна, з яким він пов’язував своє перше захоплення мистецтвом, та сусідки Рєпіна, красуні Софії Любицької. А також відомі полотна – «Портрет В.В. Стасова» (1905), «Портрет Т.Л. Щепкіної-Куперник» (1914), письменниці, правнуки видатного російського актора Щепкіна, та варіант картини «Микола Мірлікійський рятує від смерті трьох невинно засуджених». 

Довідка. Народився Рєпін в Чугуєві в сім'ї військового поселенця. Свої перші художні навички він отримав в місцевій школі військових топографів (1854-1857), а потім у чугуївського іконописця І. М. Бунакова; з 1859 виконував замовлення на ікони і церковні розписи. Перебравшись до Петербурга в 1863 році, Рєпін навчався в художній школі Товариства заохочення художників у Р. К. Жуковського та І. Н. Крамського і в Академії мистецтв. Був одним з найактивніших членів «Товариства передвижників».

Теги