Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові вшанували пам'ять жертв Катинської трагедії та всіх жертв тоталітаризму

У Харкові вшанували пам'ять жертв Катинської трагедії та всіх жертв тоталітаризму

Сьогодні в Харкові на українсько-польському цвинтарі жертв тоталітарного режиму відбулася поминальна церемонія, присвячена Дню Катинського злочину. У церемонії взяли участь директор Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА Сергій Авершин, заступник голови Харківської обласної ради Людмила Давидова, Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Ян Гранат, активісти громадських організацій з Харкова, Донецька, Запоріжжя та інших міст консульського округу. Директор Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА зазначив, що такі трагічні дати пробуджують у людях гуманізм, змушують цінувати людське життя і робити все, щоб такі події не повторювалися в майбутньому.

«Ми дуже цінуємо і дорожимо такою дружбою і відносинами, які склалися між українським та польськими народом. Ми вміємо розділяти і щасливі моменти, і трагічні моменти історії, які змушують робити висновки, осмислити такі дати в історії нашої і польської держави з тим, щоб ці події ніколи не повторилися в майбутньому», - сказав Сергій Авершин.

«У цей день ми згадуємо про всіх жертв, похованих на кладовищах у Катині, Харкові, Мідному та Биківні під Києвом. У списках жертв значиться близько 22 тисяч розстріляних, але не всі місця поховань відомі досі, - сказав Генеральний консул Республіки Польща у Харкові Ян Гранат. - Я дякую всім, хто зібрався тут для вшанування пам'яті жертв тоталітаризму. Сьогодні на цьому місці, де також поховані кілька тисяч українців, росіян, євреїв та представників інших національностей - жертв репресій 1937-1938 рр., ми демонструємо наш протест проти усіляких проявів нетолерантності, ксенофобії, шовінізму та ненависті».

Теги