Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В результаті реформи Україна отримає збалансовану і ефективну систему регіонального управління

В результаті реформи Україна отримає збалансовану і ефективну систему регіонального управління

«В результаті реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні ми отримаємо збалансовану і ефективну систему регіонального управління, з чітким і логічним розподілом повноважень, яка в повній мірі відповідатиме Європейській хартії місцевого самоврядування», - зазначив сьогодні під час наради з питань реформування місцевого самоврядування голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

За його словами, перш за все, необхідно підвищити ефективність управління розвитком регіонів, для чого вдосконалення потребує вся система територіальної організації влади. «Відсутність цілісної території адміністративно-територіальної одиниці базового рівня призводить до такого прикрого явища як перебування територіальної громади у складі іншої територіальної громади або іншої адміністративно-територіальної одиниці, так звані «матрьошки», - підкреслив голова обласної ради.

За словами Сергія Чернова, в Україні таких «матрьошок» 89. В Харківській області це місто Лозова – 3 ради і 7 населених пунктів, місто Куп’янськ – 2 ради і 3 населених пункти, минулого року до них приєднався обласний центр після зміни меж міста (Кулиничівська селищна рада). Це, на думку голови облради, призводить до конфлікту компетенцій та знижує рівень ефективності управління територіями.

У відповідь Концепція реформування місцевого самоврядування і територіальної організації влади чітко формулює критерії для адміністративно-територіальних одиниць різних рівнів. У межах адміністративно-територіальної одиниці не може бути інших адміністративно-територіальних одиниць того ж рівня, території не можуть бути розірваними або мати анклави. Адміністративно-територіальний устрій, відповідно до Концепції, складається з трьох рівнів з відповідними органами місцевого самоврядування: базовий (сільська, селищна, міська ради); районний; обласний.

«На всіх трьох рівнях ради мають право формувати власні виконавчі органи, - зазначив Сергій Чернов. - Право на власні виконавчі органи для органів місцевого самоврядування записано в Європейській хартії місцевого самоврядування, але на практиці в Україні це право не реалізується, оскільки не передбачено Конституцією».