Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Реформу органів місцевого самоврядування необхідно завершити в 2014 – 2015 роках

Реформу органів місцевого самоврядування необхідно завершити в 2014 – 2015 роках

«Ми зобов'язані зробити все, щоб в 2014 або 2015 році ініційована знизу реформа органів місцевого самоврядування дійшла до законодавця, отримала конституційну більшість у Верховній Раді, була підписана Президентом і стала частиною нашого національного законодавства», – заявив голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін під час наради з питань реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.

Губернатор нагадав, що це питання піднімав Президент України Віктор Янукович 21 березня на засіданні Ради регіонів. Президент підкреслив гостру необхідність реформи, зазначив, що всі умови для реформи місцевого самоврядування створені вже давно, і акцентував увагу на тому, що реформа має грунтуватися виключно на сподіваннях і баченні органів місцевого самоврядування, починаючи з найменшого населеного пункту.

«Як показує досвід, в кращих європейських державах чим сильніше місцеве самоврядування, тим сильніше держава. Чим більш децентралізована влада, тим краще вирішуються питання і завдання, які потрібні людям», – заявив Михайло Добкін.

За його словами, в 1996 році, коли в першій редакції Конституції України вперше з'явилося таке поняття, як місцеве самоврядування, не була чітко розмежована система повноважень і обов'язків між місцевою державною владою та органами місцевого самоврядування, і у місцевого самоврядування не виявилося реальних фінансових механізмів для виконання всіх тих своїх обов'язків, які прописані в національному законодавстві.

В даний час в країні не належним чином організована підготовка кадрів для місцевого самоврядування, на низькому рівні проводиться перенавчання. Нововведення в житті держави не завжди оперативно доводяться до керівників та працівників органів місцевого самоврядування. Це породжує серйозні проблеми, вирішення яких чекають люди на місцях.