Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Державні і комунальні ЗМІ мають відійти від будь-якого впливу органів влади і місцевого самоврядування на редакційну політику

Державні і комунальні ЗМІ мають відійти від будь-якого впливу органів влади і місцевого самоврядування на редакційну політику

Як підкреслила сьогодні в ході семінару для редакторів районних ЗМІ при управлінні у справах преси та інформації ХОДА головний юрисконсульт Національної спілки журналістів України Тетяна Котюжинська, в результаті реформування державних та комунальних ЗМІ видання мають повністю звільнитися від будь-якого впливу органів влади на редакційну політику.

«Наша позиція незмінна – державні і комунальні ЗМІ мають відійти від будь-якого прямого чи опосередкованого впливу органів влади і місцевого самоврядування на редакційну політику. Прямим чи опосередкованим впливом вважається: можливість звільнення-призначення редактора ЗМІ, будь-який вплив через засновництво чи співзасновництво цього ЗМІ. Державна підтримка економічна не вважається прямим чи опосередкованим впливом, якщо вона чітко опосередкована законом. Те, що передбачаємо ми законопроектом, це пріоритетне право на укладення угод з органами місцевого самоврядування і органами державної влади про висвітлення їх діяльності», - розповіла вона.

За словами Тетяни Котюжинської, форму фінансової підтримки ЗМІ буде визначено окремо, але після роздержавлення всі видання мають більшу увагу приділяти підвищенню власних прибутків, враховуючи вимоги ринку.

«Місцеві ЗМІ мають майбутнє. Ми це бачимо за досвідом Європи і США, де дуже добре розвинені мультимедійні ЗМІ, але місцева преса все одно продовжує жити і користуватися попитом, це затребувана робота у громади», - підкреслила вона.