Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У ЦКЛ №5 вперше в Харкові проведено операцію стентування коронарної артерії з застосуванням біодеградуючого полімерного каркаса Absorb

У ЦКЛ №5 вперше в Харкові проведено операцію стентування коронарної артерії з застосуванням біодеградуючого полімерного каркаса Absorb

5 квітня вперше в Харкові в Центральній клінічній лікарні "Укрзалізниці" 72-річному пацієнтові була успішно проведена операція стентування коронарної артерії з застосуванням новітньої технології. В якості стента пацієнтові було введено біодеградуючий полімерний каркас Absorb, який повністю зникає з судини, виконавши свою функцію розширення коронарних артерій. Протягом 24 місяців після імплантації такого стента відбувається відновлення природних функцій судини серця. Вже 6 квітня пацієнт був виписаний з лікарні.

«Завдання стентування - відкрити артерію і тримати її у відкритому стані. Давно вже медичний світ говорив про створення стента, який, виконавши свою функцію, розчинився б. Останні десять років американські вчені створювали полімер, який сьогодні називають Absorb. Стент являє собою каркас, який покликаний утримувати стінку артерії у відкритому стані і виділяє лікарську речовину, яка перешкоджає повторному звуженню артерії. Це революційні технології. Значення даного стента величезне, тому що він зменшить кількість тромбозів в артеріях та кількість повторних звужень в артеріях. Найголовніше, що артерія збереже свою здатність реагувати на подразники: холод, спеку, стрес, фізичне навантаження. Тобто, судина буде такою, якою вона була до хвороби», - сказала завідуюча відділом інтервенційної радіології Центральної клінічної лікарні "Укрзалізниці", ендоваскулярний хірург Олена Ведмідь.

Всього в Україні на даний момент було проведено близько 50 таких операцій. Але, на думку фахівця, такі стенти лише в деяких випадках витіснять існуючі нині технології. Тому що для постановки такого стента існує вузьке коло показань: люди молодого віку, люди з односудинним ураженням, а також у випадках, коли немає кальцію в артеріях.