Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Питання реформування місцевого самоврядування дуже своєчасне та актуальне

Питання реформування місцевого самоврядування дуже своєчасне та актуальне

Як зазначив в ефірі програми «Від влади до громади» голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, головною темою засідання Ради регіонів, яке відбулося минулого тижня, було реформування місцевого самоврядування. «Питання дуже своєчасне та актуальне. У 1996 році з ухваленням нової Конституції в Україні з'явився такий інститут державної влади як органи місцевого самоврядування. З ухваленням закону про місцеве самоврядування та ратифікації хартії про місцеве самоврядування Україна здійснила фактично революційний ривок у бік демократичного управління територіальними громадами. На жаль, подальші кроки були або не зроблені взагалі, або зроблені не в повному обсязі, і сьогодні у нас немає основоположних речей, які робили б місцеве самоврядування дійсно незалежним і в ухваленні рішень, і економічно», - підкреслив Михайло Добкін.

За його словами, зараз в країні не розмежовано повноваження: одні й ті ж завдання доручаються і місцевій державній владі, і органам місцевого самоврядування. Крім того, в багатьох населених пунктах досі не проведена інвентаризація землі, не затверджені межі населених пунктів, що не дає можливості більш ефективно управляти землею та комунальним майном багатьом територіальним громадам.

«Є й інші негативні приклади, які сьогодні не дозволяють управляти територіями тим людям, кого обирають на ці відповідальні посади. Все це потрібно приводити у відповідність. Держава може бути сильною тільки тоді, коли сильними будуть громади, регіони, а для того, щоб зробити їх сильними, їх потрібно наділити правами, які необхідно закріпити законодавчо, і підвести під це фінансування. Ось тоді ми, можливо, і отримаємо реальний шанс формувати бюджет країни не зверху вниз, а знизу вгору, спочатку враховуючи потреби регіонів через територіальні громади, а далі вже потреби, які є на загальнодержавному рівні», - зазначив голова ХОДА.