Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

До 5-річчя Міжнародного кінофестивалю «Харьковская сирень» в Харкові буде відкрито ще 3 меморіальні дошки

До 5-річчя Міжнародного кінофестивалю «Харьковская сирень» в Харкові буде відкрито ще 3 меморіальні дошки

Про це повідомила сьогодні в ході прес-конференції начальник управління у справах преси та інформації ХОДА, співголова оргкомітету Міжнародного кінофестивалю «Харьковская сирень» Вікторія Маренич. «Одним із напрямків роботи, яку проводить «Харьковская сирень», є відкриття меморіальних дошок. Відмінність нашого кінофестивалю від інших полягає в тому, що ми повертаємо Харкову імена його синів і дочок, які вписали в історію міста свою сторінку. В даному випадку сторінку в історію кінематографу м. Харкова. Вже встановлено дві дошки. У минулому році - Йосипу Тимченку, винахіднику першого в світі кіноапарата; на другому кінофестивалі - дошка Альфреду Федецькому, яка встановлена на будівлі Харківської філармонії, де 2 грудня 1896 відбувся перший публічний кіносеанс. Три меморіальні дошки відразу ми ще ніколи не відкривали», - сказала Вікторія Маренич.

За її словами, одна меморіальна дошка буде встановлена на будинку по вул.Сумська, 3, де жив чудовий харківський фотограф польського походження Альфред Федецький. Друга в честь кінопідприємця Дмитра Харитонова на «Будинку Саламандри» по вул.Сумська, 5, де знаходилася його кіномайстерня, і де він жив. Третя увічнить пам'ять видавця, фотографа і кінематографіста Олександра Мішона.

Слова подяки Вікторія Маренич висловила Генеральному Консулу Республіки Польща в Харкові Яну Гранату та азербайджанській діаспори Харкова за підтримку, яку вони надають в роботі «Харьковской сирени».