Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині дбають про захист прав біженців

На Харківщині дбають про захист прав біженців

Сьогодні заступник голови ХОДА Олег Анпілогов зустрівся з регіональним представником Управління Верховного комісара ООН у справах біженців в Білорусі, Молдові та Україні Олдріхом Андрисеком. У ході робочої зустрічі сторони обговорили актуальні питання створення на Харківщині сприятливих умов для інтеграції біженців в українське суспільство, а також захисту їх прав. Як повідомив в ході зустрічі заступник голови області, на Харківщині в кінці 2012 року була створена Регіональна робоча група з питань інтеграції біженців, до складу якої увійшли у тому числі і 4 представники УВКБ ООН. На даний момент вже затверджено регіональний план заходів щодо інтеграції біженців з 2013 по 2020 рр., який передбачає низку заходів щодо створення сприятливих умов для біженців та осіб, які потребують додаткового захисту. Зокрема, мова йде про навчання біженців українській мові та основним нормам законодавства, вирішення питань про забезпечення їх доступним житлом, а також роботу з формування у суспільстві толерантного ставлення до біженців.

«Ми будемо розробляти програму з надання доступного житла біженцям та особам, які потребують додаткового захисту, і сподіваємося на допомогу з боку регіонального представника Управління в цьому питанні. Крім того, вже в кінці березня відбудеться перше засідання Регіональної робочої групи, де ми обговоримо основні аспекти подальшої співпраці Харківської області з УВКБ ООН, щоб наша спільна робота була максимально ефективною», - підкреслив Олег Анпілогов.

Як зазначив у свою чергу Олдріх Андрисек, в Харківській області вже створені досить сприятливі умови для біженців. За його словами, Харків - толерантне багатонаціональне місто, і місцева влада працює над тим, щоб інтереси біженців були максимально захищені. Біженці, які проживають тут близько 10 років, успішно інтегрувалися в українське суспільство.

У той же час пан Андрисек звернув увагу на ряд проблемних питань, які потребують особливої ​​уваги. Зокрема, це питання легалізації біженців на ринку праці, забезпечення їх доступним житлом, необхідності координації дій органів місцевої влади та місцевого самоврядування, правоохоронних органів та громадських організацій щодо безпечного перебування біженців в регіоні.

«Ці та інші проблемні питання ми знаємо, і для ефективного їх вирішення і створена регіональна робоча група. На засіданні робочої групи з урахуванням досвіду роботи УВКБ ООН в інших країнах, а також інших регіонах України, буде вироблятися алгоритм дій для захисту прав біженців та створення для них хороших умов життя в Харківській області», - підкреслив Олег Анпілогов.