Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Чехи і українці здійснили піший похід, присвячений пам'яті загиблих в Битві під Соколове

Чехи і українці здійснили піший похід, присвячений пам'яті загиблих в Битві під Соколове

8 березня ввечорі з пл. Повстання в Харкові стартував похід пам'яті на честь загиблих в Битві під с. Соколове під час Великої Вітчизняної війни. У ньому взяли участь реконструктори з Чеської Республіки та України, представники громадських та ветеранських організацій, а також техніка. Битва при Соколове тривала з 8 по 13 березня 1943 року. У ній крім радянських військ брав участь 1-й чехословацький окремий піхотний батальйон, що став першим чехословацьким підрозділом, який вступив у бій з німецькими військами в ході Другої Світової війни. У підпорядкуванні у командира батальйону Людвіга Свободи було 350 осіб, за результатами битви 86 з яких було вбито, 114 – поранено, 20 потрапило в полон.

У пам'ять про їхній подвиг українські та чеські реконструктори, одягнені і озброєні як солдати часів Великої Вітчизняної війни, здійснили піший перехід від Харкова через с. Костянтинівка та с. Чемужівка в с. Соколове Зміївського району, де сьогодні візьмуть участь в урочистостях з нагоди 70-річчя битви. 9 березня біля будівлі Соколовського музею Бойового братерства відбудеться мітинг та покладання квітів до пам'ятника загиблим воїнам, а пізніше люди і техніка стануть учасниками реконструкції бою під с. Соколове.

Довідка. Підходи до Соколово відбивав радянський 78-й гвардійський стрілецький полк, що проривався до с. Таранівка. Першим бойовим завданням 1-го чехословацького окремого піхотного батальйону стало утримати позиції на річці Мжа від елітних частин 3-ї танкової дивізії СС «Тотенкопф».

8 березня 1943 року приблизно о 13:30 за місцевим часом 14 німецьких танків рушили на Соколове, однак стрільба радянських реактивних мінометів змусила танкові екіпажі повернути назад. Через 2 години німці організували другу атаку і прорвали частково оборону села. Зав'язався важкий бій, в ході якого чеські війська відкрили вогонь по німецьким танкам і закидали ворогів гранатами. Чехи відбили декілька атак, але німецькі війська перевершували їх чисельністю. Ближче до вечора чеські солдати зайняли позиції біля річки, щоб не дозволити ворогові взяти Соколове. У бою загинув командир роти надпоручик Отакар Ярош, який кинувся під танк зі зв'язкою гранат.

Отакар Ярош був посмертно нагороджений званням Героя Радянського Союзу і став першим іноземцем, який отримав це звання. У Харкові є вулиця Отакара Яроша і проспект Людвіга Свободи.

Теги