Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Сімейні форми виховання створюють оптимальні умови для розвитку дітей

Сімейні форми виховання створюють оптимальні умови для розвитку дітей

Сьогодні відбувся прес-тур у Харківське приватне дитяче містечко «Отрадне». У містечку знаходиться два дитячих будинки сімейного типу, в кожному з яких живе по 10 дітей, а також невеликий інтернат на 10 вихованців. У «Отрадному» великі родини Тетяни Старченко та подружжя Шелупець живуть в просторих будинках, в яких створені всі умови для комфортного проживання. Для дітей обладнано спортивний майданчик та закуплено необхідний інвентар для занять спортом, щодня проводяться заняття в різноманітних гуртках та секціях. У школу дітей возить спеціальний автобус.

Як зазначила у ході прес-туру начальник Служби у справах дітей Харківської ОДА Тетяна Печерських, зараз в Україні пріоритетним напрямком є ​​сімейні форми виховання, тому в області проводиться активна робота щодо підтримки дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей. За її словами, тільки в сім'ї діти можуть отримати оптимальні умови. Тому, коли благодійний фонд «Соціальна служба допомоги», що 16 років тому створив дитяче містечко, вирішив передати дві будівлі під дитячі будинки сімейного типу, ініціатива зустріла підтримку обласного керівництва.

«Поступово керівництво фонду прийшло до того, щоб передати кілька приміщень для створення в них дитячих будинків сімейного типу. Потрібно було знайти тих батьків, які могли б взяти на себе відповідальність за долю цих дітей. Крім того, потрібно було визначити відповідальність місцевої влади. На це пішли Чугуївська і Борівська районні адміністрації, які уклали угоду між фондом, батьками-вихователями та адміністраціями. У минулому році в червні одне приміщення було передано дитячому будинку сімейного типу, який утворений Чугуївською райдержадміністрацією. А в серпні ще одне приміщення було передано дитячому будинку сімейного типу Борівського району», - розповіла вона.

За словами Тетяни Печерських, на даний момент планується будівництво початкової школи в дитячому містечку, а в подальшому - і розширення містечка. Всього в Харківській області функціонує 62 дитячих будинки сімейного типу і 321 прийомна сім'я.

Довідка. Засновниками Харківського приватного дитячого містечка «Отрадне» Харківської області є Харківський обласний благодійний фонд «Соціальна служба допомоги» і фізичні особи Наталя Андрієвська та Артем Кожевников. Містечко - це спеціалізований виховний заклад для проживання, утримання та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 3 до 18 років. При необхідності вихованці можуть проживати в містечку до закінчення терміну навчання у вузах I-IV рівня акредитації, діти шкільного віку відвідують Харківський ліцей № 107 або гімназію № 55.

Протягом останніх 4-х років в сімейні форми виховання вибуло 24 дитини. Заклад розрахований на утримання 50 дітей, наразі в закладі перебуває 30 вихованців. При влаштуванні дітей в установи дотримуються вимог щодо збереження родинних стосунків між дітьми.