Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Діти, які влаштовані в прийомні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу, не підлягають іноземному усиновленню

Діти, які влаштовані в прийомні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу, не підлягають іноземному усиновленню

У відповідності до чинного законодавства, не підлягають іноземному усиновленню діти, які влаштовані в прийомні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу. Про це повідомила в ефірі програми обласного радіо «Ранковий ексклюзив» начальник Служби у справах дітей Харківської ОДА Тетяна Печерських. «Українська дитина виходить у відкритий банк даних, тобто, може бути усиновлена ​​іноземцями, тільки після року перебування на місцевому обліку, коли вона відкрита лише для усиновлення громадянами України. У зв'язку з цим у межах цього строку потрібно діяти, щоб в першу чергу влаштувати дитину в українську родину. Але деякі діти мають право дострокового виходу в базу даних – ті, у яких є певні захворювання. Це хвороба Дауна, відсутність кінцівок і хвороби, які затверджені списком Міністерства охорони здоров'я і дають право дитині на першочерговий вихід у відкриту базу», – зазначила вона.

За словами Тетяни Печерських, майбутні усиновителі приїжджають за попереднім записом в Департамент сім'ї та дітей, який діє при Міністерстві соціальної політики України. Вони підбирають дітей та з цільовим спрямуванням на конкретну дитину приїжджають до Служби у справах дітей на конкретній території, де мешкає ця дитина.

«На сьогодні на території області немає жодного іноземця, який хотів би усиновити дитину. Тут це недовга процедура, вона тривала на території тієї держави, де ці громадяни оформляють документи. До цих документів відносяться досить прискіпливо, і людина, яка бажає усиновити дитину, повинна довести, що вона може його утримувати і виховувати», – підкреслила начальник обласної Служби у справах дітей.