Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Зміївському районі відбулися урочисті заходи, присвячені 70-річчю героїчного подвигу гвардійців-широнінців

У Зміївському районі відбулися урочисті заходи, присвячені 70-річчю героїчного подвигу гвардійців-широнінців

У заходах брали участь народний депутат України Євген Мураєв, голова райдержадміністрації Ваграм Гулян, ветерани та учасники Великої Вітчизняної війни, родичі героїв, що віддали своє життя за Україну. «Сьогодні наша земля просочена кров'ю героїв, - звернувся до присутніх Євген Мураєв. - Багато хто з них пожертвували своїми життями для того, щоб ми сьогодні мали можливість жити в незалежній країні. Їх подвиг для нас святий, і наших дітей ми будемо виховувати на прикладі наших ветеранів».

Євген Мураєв також розповів про те, що за минулі два з половиною роки в Змієві був відновлений меморіальний комплекс вічного вогню. Крім того - обладнано вічний вогонь на меморіальному комплексі в Таранівці і розпочата системна реконструкція пам'ятників Великої Вітчизняної війни.

На свято були запрошені родичі героїв, які воювали в Зміївському районі. Андрій та Олексій Широніни, онуки Героя Радянського Союзу Петра Широніна, розповіли, що дуже раді були отримати запрошення і приїхати на свято. Звертаючись до присутніх, Андрій Широнін сказав, що найголовніше - зберегти пам'ять про подвиг героїв в серцях людей.

«Наші діди воювали, захищали в окопах нашу землю, і всі разом здобули велику перемогу. І наше завдання - щоб наші сини, онуки і правнуки ніколи не забували про це», - сказав Андрій Широнін.

В ході заходів до меморіалу гвардійців-шіронцев і до братської могили було покладено квіти. Також гості району відвідали музей гвардійців-шіроніцев.

Довідка. В березні 1943 року біля села Таранівка Зміївського району Харківської області відбувся бій 25 гвардійців-широнінців 1-го взводу восьмої роти 78-го гвардійського стрілецького полку 25 гвардійської стрілецької дивізії. Бійці вогнем з протитанкових гвинтівок, гранатами і пляшками із запальною сумішшю знищили 16 танків і бронемашин і більше 100 німецьких солдатів. Кілька бійців кинулися під ворожі танки з гранатами, жертвуючи своїми життями.
У тому бою загинуло практично всі. У живих залишилося 6 людей. За цей бій широнінців стали називати українськими панфіловцями. Всі загиблі бійці взводу були поховані у братській могилі в селі Таранівка.