Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Для розвитку науки необхідно створювати преференції вченим у сфері трансферу технологій

Для розвитку науки необхідно створювати преференції вченим у сфері трансферу технологій

«Якщо ми хочемо, щоб Харків був центром наукової думки, необхідно створювати преференції для науки з питання трансферу технологій. Якщо ми створимо ці преференції, дамо можливість бізнесу завозити спеціальне обладнання для проведення наукових досліджень, будуть преференції з розмитнення, акцизів, то таким чином бізнес сюди піде, і ми вирішимо завдання трансферу технологій, зв'язку науки, наукових досягнень і реалізації їх в підприємництві», - підкреслив сьогодні в ефірі програми «Ранковий ексклюзив» на обласному радіо заступник голови ХОДА Андрій Моченков. За його словами, для швидкого економічного розвитку Харківщини необхідно збільшувати випуск продукції з високою доданою вартістю, для чого слід налагоджувати і зміцнювати кооперацію між вченими та великими підприємствами.

«Розвиток науки у Харкові необхідно фінансувати, і не з державних коштів, а за рахунок бізнесу, який зацікавлений у створенні і продажу інноваційної продукції, так, як це робиться у високорозвинених країнах. Якщо ми будемо мати високу додану вартість продукції, ми будемо отримувати досить багато коштів, які будуть служити соціальним аспектам нашого життя. І тут важливе питання полягає в тому, щоб створити такий простір консалтингових компаній, які вміють і знають, як звести вчених певного профілю з відповідними великими компаніями, які могли б бути споживачами їхніх ідей. У нас такого ніколи не було, тому що споживачами всіх високонаукових досягнень завжди була держава, але тепер нам потрібно створювати таку систему», - підкреслив Андрій Моченков.

На даний момент в Харківській області успішно працюють в інноваційному напрямі такі підприємства, як «Турбоатом», корпорація «УПЕК», ДП «ФЕД» і Вовчанський агрегатний завод.

«У «Турбоатому» рентабельність становить до 50%, і підприємство має сьогодні продукцію, яку не можуть виробляти ні в Європі, ні в Росії. Можна навести як приклад ДП «ФЕД», яке закупило унікальні оброблювальні верстати, які сьогодні замінюють по 10-15 фрезерувальників і працюють з величезною точністю. Можна говорити про інновації, які застосовує корпорація «УПЕК», де створено інженерний центр, впроваджується досить багато цікавих ідей, серйозна підтримка вчених, і патентів у них досить багато. А Вовчанський агрегатний завод сьогодні випускає системи управління паливом для практично всієї лінійки авіаційної техніки Російської Федерації і постійно модернізує свою продукцію», - розповів Андрій Моченков.