Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Перше місце серед причин «нетипової» смертності посідають захворювання системи кровообігу

Перше місце серед причин «нетипової» смертності посідають захворювання системи кровообігу

Сьогодні відбулося засідання Харківської обласної громадської гуманітарної ради, в якому взяли участь заступник голови Харківської облдержадміністрації Євген Савін та директор Українського інституту клінічної генетики Харківського національного медичного університету, генеральний директор Харківського спеціалізованого медико-генетичного центру, професор Олена Гречаніна. «Здоров'я людини обумовлено геномним здоров'ям, і це вже є аксіомою. Наша генетична інформація була адаптована до колишніх умов навколишнього середовища. В даний час наш геном не встиг змінитися внаслідок своєї консервативності, і тому всі нинішні хвороби придбали інші риси і безжально забирають багато молодих життів від захворювань, які повинні виявлятися тільки в літньому віці. Таке зміщення строків прояви серйозних хвороб і послужило причиною того, що ми винесли на обговорення Гуманітарної ради проблеми «нетипової» смертності і раптової дитячої смертності», – зазначив у своєму вступному слові заступник губернатора.

Як повідомила в своїй доповіді Олена Гречаніна, за умови збігу інших несприятливих чинників гени впливають на прояв у людини тих чи інших хвороб. За її словами, серед причин «нетипової» смертності перше місце посідають захворювання системи кровообігу, питома вага яких дорівнює 30,4%, а також органів дихання – 15,3%, системи травлення – 12,9% і в меншій мірі інші фактори.

На думку директора Українського інституту клінічної генетики, зменшити смертність дозволить узгоджена взаємодія хворого, лікаря і суспільства. Вона дасть можливість виключити негативні фактори і забезпечити здоров'я і довголіття мешканцям Харківської області.

Згідно з рішенням Гуманітарної ради, головам РДА рекомендовано збільшити обсяг видатків на проведення скринінгу вагітних на судинні захворювання матері і плоду як головної причини «нетипової» смерті, забезпечити виконання обласної програми генетичного моніторингу випадків смерті від інсультів, інфарктів, тромбоемболій і раптової дитячої смертності, а також видання інформаційних листків для населення і можливість проводити просвітницьку роботу для лікарів-генетиків.