Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Безробітні люди старше 45 років мають право на безкоштовну перекваліфікацію

Безробітні люди старше 45 років мають право на безкоштовну перекваліфікацію

Для більш ефективної роботи з працевлаштування людей після 45 років новим Законом про зайнятість населення передбачається для таких громадян право на безкоштовне отримання нової професії, - повідомив сьогодні в програмі «Ранковий ексклюзив» на обласному радіо директор Харківського обласного центру зайнятості Володимир Міненко. «Що стосується осіб старше 45 років, то це категорія людей, яким складно працевлаштуватися. Щоб вирішити це питання, законом передбачається надання таким людям ваучерів на безкоштовну перекваліфікацію, одержання якоїсь іншої професії, яка користується попитом на ринку праці. Також ті, хто вміє щось робити, але не має документа про відповідну освіту, можуть підтвердити свою кваліфікацію за допомогою служби зайнятості. Ці положення нового закону ще допрацьовуються, вони найближчим часом будуть ухвалені Кабінетом Міністрів, і ми почнемо працювати в цьому напрямку», - сказав він.

Також нове законодавство розширює категорію осіб передпенсійного віку. Якщо раніше такими вважалися люди, яким залишилося допрацювати 2 роки до пенсії, то тепер громадянами передпенсійного віку вважаються всі, кому до пенсії залишилося 10 років і менше. Вони також мають певні пільги при працевлаштуванні.

«Якщо такі люди виховують дитину до 6 років або виховують у неповній сім'ї дитину до 14 років, або ж дитину-інваліда, то при їх працевлаштуванні роботодавцям буде компенсована виплата єдиного соціального внеску, тобто, це майже половина оплати праці, яку можна компенсувати роботодавцеві . Така людина повинна мати статус безробітного і має перебувати на обліку в службі зайнятості», - підкреслив Володимир Міненко.