Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Михайло Добкін взяв участь в урочистій церемонії відкриття та освячення Поклінного хреста в пункті пропуску Нехотєєвка (доповнено)

Михайло Добкін взяв участь в урочистій церемонії відкриття та освячення Поклінного хреста в пункті пропуску Нехотєєвка (доповнено)

Сьогодні на території Багатостороннього автомобільного пункту пропуску Нехотєєвка Бєлгородської області РФ відбулася урочиста церемонія відкриття та освячення Поклінного хреста. У заході взяли участь голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, Надзвичайний і Повноважний Посол Росії в Україні, Спеціальний представник Президента Російської Федерації з розвитку торговельно-економічних відносин з Україною Михайло Зурабов, Губернатор Бєлгородської області Євген Савченко, Архієпископ Харківський і Богодухівський Онуфрій, Митрополит Бєлгородський і Старооскільський Іоанн.

Михайло Зурабов подякував митній службі та адміністраціям Бєлгородської та Харківської областей за сприяння у встановленні Поклінного Хреста, а також зазначив:

«Сьогодні знаменна подія, яка відкриває низку заходів до 1025-річчя Хрещення Русі. Установка Поклінного хреста - це символ єдності, яка побудована на православній вірі і нашій спільній історії».

Євген Савченко в свою чергу підкреслив, що Поклінний хрест скріплює народи і території. «Це символ християнського милосердя і любові. А як казав великий філософ Григорій Сковорода, любов - це свідчення скріплення Бога і людини», - зазначив губернатор Бєлгородської області.

«Для віри немає кордонів. У наших народів одна історія і Бог один. Це перший Поклінний хрест, який встановлено між кордонами двох держав. Відрадно, що ми вписуємо свої золоті сторінки у новітню історію церкви», - підкреслив Архієпископ Харківський і Богодухівський Онуфрій.

Митрополит Бєлгородський і Старооскільський Іоанн відзначив знаковість сьогоднішньої події, оскільки освячення Поклінного хреста відбулося не просто як перша подія у низці заходів, присвячених 1025-річчю Хрещення Русі, але і в переддень Стрітення. «Стрітення - це зустріч. І сьогодні зустрічаються на цьому місці братські народи і держави. Кордони існують лише в земному житті, а на небесах вони відсутні», - підкреслив він.

Довідка. Поклінний хрест підготовлений Федеральною митною службою Російської Федерації і за пропозицією Бєлгородський і Старооскільської Митрополії споруджений на цьому місці: «На честь 1025-річчя Хрещення Русі від вдячних народів Росії та України».