Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Для будівництва харківського метро планується залучити кошти Європейського банку реконструкції та розвитку

Для будівництва харківського метро планується залучити кошти Європейського банку реконструкції та розвитку

Одним із питань, які буде обговорювати 6 лютого на зустрічі з першим Віце-прем'єр-міністром України Михайло Добкін, стане питання подальшого будівництва метро в Харкові. «У тому проекті бюджету, який Верховна Рада ухвалила, грошей на будівництво метро немає, але приблизно в березні до нього будуть вноситися зміни, і я сподіваюся, що такий рядок з'явиться. Тим більше, що ми, використовуючи позитивний дніпропетровський досвід, зробили дуже багато для того, щоб під державну гарантію залучити на його будівництво гроші Європейського банку реконструкції та розвитку. Ми провели попередні переговори з представниками ЄБРР і отримали згоду з їхнього боку. Я також обговорив цю можливість із Міністром фінансів Юрієм Колобовим, і заручився його підтримкою», – сказав голова області.

Всього ж, за словами губернатора, в цьому питанні декілька складових. Це фінансування завершення будівництва станції метро «Перемога», створення остаточної проектної документації та початок будівництва станції метро в бік аеропорту, фінансування придбання нового рухомого складу для метрополітену, а також ухвалення та фінансування державної програми будівництва метро.

«Якби така програма існувала, ми б чітко знали, скільки коштів у кожному році ми отримуємо, і яке співфінансування маємо закласти в бюджеті. Сьогодні такої програми немає. Стара завершила свою дію, а нова не ухвалена. Така програма дозволить нам планувати свої можливості, в тому числі фінансові, в середньостроковій перспективі, а не на один календарний рік. При її ухваленні ми б знали, скільки зможемо отримати в 2013 році, скільки в 2014-му, скільки в 2015-му», – підкреслив Михайло Добкін.