Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

1 лютого розпочнуться заходи, присвячені 70-річчю визволення Харківщини

1 лютого розпочнуться заходи, присвячені 70-річчю визволення Харківщини

З 1 лютого до 19 вересня – дня визволення Харківської області від фашистських загарбників, проходитиме естафета пам'яті «Слава визволителям України». Це перший із заходів, присвячених 70-річчю визволення Харківщини. Про це повідомив сьогодні на прес-конференції начальник управління внутрішньої політики та зв'язків з громадськістю ХОДА Володимир Зінченко. «Наступним етапом стануть заходи, пов'язані з трагічними подіями на переїзді с.Пилипівка, де 14 лютого 1943 року було спалено близько 200 червоноармійців. У цьому році ми вперше проводимо ці заходи не 5 травня, а саме 14 лютого. Протягом року також будуть проводитися учнівські конференції, семінари, тематичні уроки в школах тощо. У рамках міжнародного кінофестивалю «Харьковская сирень» буде організовано секцію «Пам'ять», співробітники обласного архіву готують виставку листів жителів окупованих територій «Листи з неволі», - зазначив Володимир Зінченко.

За його словами, в минулому році сесією обласної ради були внесені зміни в гуманітарну програму області, був намічений ряд заходів до кінця 2015 року, пов'язані з підготовкою до святкування 70-річчя Перемоги.

У цій програмі були закладені близько 3 млн.грн. на оновлення пам'ятників, місць поховань, створення музеїв бойової слави періоду Великої Вітчизняної війни. В минулому році був капітально відремонтований пам'ятник Гвардійцям Широнінцям в селі Таранівка Зміївського району. У цьому році закладено кошти на розширення експозиції в Харківському історичному музеї. Крім того, будуть видаватися книги, буклети, присвячені 70-річчю визволення Харківщини.