Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Щодо тарифів на водопостачання у м. Балаклія

Щодо тарифів на водопостачання у м. Балаклія

Згідно з інформацією Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури обласної державної адміністрації, Законом України «Про житлово-комунальні послуги» тарифи на житлово-комунальні послуги на відповідній території (місті, селищі, селі) встановлюються органами місцевого самоврядування в розмірі економічно обґрунтованих витрат виробництва цих послуг. Відповідно до Порядку формування тарифів на послуги централізованого водопостачання та водовідведення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги», КП «Балаклійський водоканал» були розраховані економічно обґрунтовані тарифи і подані на розгляд та затвердження до Балаклійської міської ради.  

Рішенням сесії Балаклійської міської ради від 24.11.2011 №653 для населення міста були встановлені економічно обґрунтовані тарифи у наступних розмірах: 5,68 грн. з ПДВ за 1 м3 води і 11,07 грн. з ПДВ за відведення 1 м3 стоків. Ці тарифи введені з 1 грудня 2011 року після проведення регуляторної процедури. 

Попередні тарифи, які діяли для мешканців м. Балаклія з 01.03.2011 по 30.11.2011, відшкодовували фактичні витрати КП «Балаклійський водоканал» з надання послуг водопостачання на рівні 88,7%, водовідведення – на 78,6%.

Головною причиною підвищення тарифів на комунальні послуги є постійно зростаючі витрати на їх виробництво, пов'язані, в першу чергу, з ростом цін на енергоносії, підвищенням на законодавчому рівні розміру мінімальної заробітної плати, податкових ставок тощо. 

З метою збереження дієздатності комунальних підприємств у забезпеченні споживачів життєво необхідними послугами, виникає об’єктивна необхідність приведення розміру діючих тарифів на послуги до рівня економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво.

Розмір тарифів на послуги водопостачання та водовідведення у м. Балаклія пояснюється також великою енергоємністю виробництва та надання послуг водопостачання і водовідведення:
- вода видобувається зі свердловин глибиною до 800 м, водозабір знаходиться за містом на відстані 3 км, реалізація води споживачам здійснюється у 2 підйоми - видобуток води зі свердловини на поверхню та подача води на місто;
- систему водовідведення міста обслуговує 8 КНС, від них стоки надходять на головну КНС та очисні споруди, які знаходяться за містом на відстані 8 км. Через перепад висоти між містом та очисними спорудами перекачка стоків здійснюється під тиском.