Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині підписано Меморандум взаєморозуміння між органами влади та виробниками і продавцями хліба

На Харківщині підписано Меморандум взаєморозуміння між органами влади та виробниками і продавцями хліба

Сьогодні відбулося підписання Меморандуму порозуміння між Харківською обласною державною адміністрацією, Харківським регіональним відділенням Аграрного фонду, виробниками борошна, хліба та хлібобулочних виробів і мережами супермаркетів та великих магазинів продовольчого профілю, яким закріплені домовленості щодо скоординованої взаємодії з питання забезпечення стабільної цінової ситуації на ринку борошна, хліба та хлібобулочних виробів.

Зокрема, Меморандумом передбачається забезпечення стабільних обсягів продажу та незмінний рівень роздрібних цін, які були зафіксовані станом на 31 грудня 2012 року, на хліб соціальних сортів, виготовлений за простою рецептурою. Меморандум набуває чинності з дати його підписання та діє до 31 грудня 2013 року. Якщо за місяць до завершення терміну дії Меморандуму сторони, що його підписали, не висловили бажання припинити його дію, термін дії Меморандуму продовжується до 31 липня 2014 року.

«Я вдячний усім, хто ухвалив це непросте, але дуже важливе для нашого регіону рішення. 7 лютого 2011 року стало відправною точкою, коли ми з вами визначили ціну на соціальні сорти хліба і, незважаючи на різні складнощі, витримували взяті на себе зобов'язання. За цей час підвищилася вартість борошна, подорожчали енергоносії, збільшилася мінімальна заробітна плата. Є об'єктивні причини, які можуть бути передумовами для збільшення ціни на хліб. Що і відбулося за окремими сортами, починаючи з 15 січня нинішнього року. Всі ці причини могли б дати кожному з хлібопекарів право говорити про те, що неможливо залишатися на ринку і два роки поспіль тримати одну і ту ж ціну на хліб. Але економіка держави не дозволяє сьогодні істотно підвищувати соціальні виплати малозабезпеченим верствам населення. Саме вони є основними споживачами цієї продукції. Тому нам потрібно було об'єднатися, щоб не підвищувати ціни на соціальні сорти хліба і повернути їх на рівень грудня 2012 року», - сказав голова Харківської ОДА Михайло Добкін.

За його словами, на сьогоднішній момент є чітке розуміння, що Аграрний фонд повністю забезпечить необхідною кількістю борошна вищого сорту всі підприємства. Крім цього, даний Меморандум припускає, що і в роздрібній мережі націнка на соціальні сорти хліба буде не більше 4%.