Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Технологія гідророзривів при видобутку газу вже застосовувалася в Україні

Технологія гідророзривів при видобутку газу вже застосовувалася в Україні

«Ми говоримо про видобуток нетрадиційного газу як про щось нове, але забуваємо, що в Україні давно вже ведеться видобуток газу з використанням гідравлічного розриву пластів. І останній такий ГРП був 15 грудня 2011 року на Луквинському родовищі в Івано-Франківській області. Я думаю, якщо ми порахуємо, що з 1997 року на 4 родовищах було зроблено 46 таких гідроразривів, то можемо детально вивчити, як все там відбувалося, які були проблеми з екологією, і зробити для себе конкретні висновки», – заявив у програмі «Час. Підсумки дня» в ефірі «5 каналу» голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін.

Він підкреслив, що в даний час мова йде про розробку в Харківській області єдиної розвідувальної свердловини, яка дасть розуміння, чи буде в цьому місці далі проводитися робота.

«Ще у вересні минулого року компанія «Shell» запросила незалежних британських експертів, які разом з працівниками Харківської обласної санітарно-епідеміологічної служби взяли проби води в тих населених пунктах, поблизу яких розпочато буріння першої розвідувальної свердловини. Ця проба буде вихідною для всіх подальших аналізів. Враховуючи, що «Shell» абсолютно публічно проводить всі свої дії і неодноразово проводились зустрічі з людьми, у разі зміни складу води в колодязях буде вжито необхідних заходів», – заявив Михайло Добкін.

Теги